Треньорът на най-младия женски футболен отбор в Пловдив Ангел Славов: Целта е работа в диалог

Ангел Славов е треньор от 2 години.  7 години преди това е футболен съдия. Заех се с женския футбол, защото до мен има едни страхотни деца, които вярват в мен и най-вече аз вярвам в тях – казва пред F2F TV. Разговаряме задочно, в интервю по мрежата. Отбелязвам в негова полза, че “не бави топката” в терена на въпросите, а реагира бързо. Амбицията му е след 2-3 години децата от неговия отбор да са лидери в женското първенство и освен лидери във футбола, да са и победители в живота, да имат необходимото образование и добри професии. Защото, по думите му, “всеки знае, че футболът е до време”.

Може да видите Ангел Славов с ЖФК „Пълдин“, основан само преди година, но успял да привлече за активен спорт вече над 100 деца и младежи, всеки ден на игрищата на Училище “Черноризец Храбър” в ЖК Тракия под тепетата. И да научите повече за отбора и з аталантливите пловдивски момичета – в интервюто му тук:

jenskif1F2F TV: Най-младият отбор в републиканската надпревара е ЖФК “Пълдин”- какви момичета са в него – като характер?

Ангел Славов: Да, наистина нашият отбор е най-младият. Средната възраст на отбора, с който участваме в женското първенство по футбол, е 16 години. В отбора ни има наистина много силни характери и не чак толкова силни, но като цяло всички сме едно цяло и си помагаме един на друг.

F2F TV: Имахте ли предварително усещане, че ще съумеят да се обединят в отбор? Не е ли трудно момичета с ярка индивидуалност да са играят в тим?

Ангел Славов: Като цяло няма да крия, че през пролетта, когато стартира отборът, всички момичета вземаха нещата като на шега и когато им казвах, че ще станат отбор, те не вярваха. С усилена работа от моя и от тяхна страна резултатите дойдоха и те вече са един бих казал доста силен тим за възрастта си.

F2F TV: Как ги мотивирате преди мач? Имате ли своя фраза, девиз, закачка, талисман?

jenskif4Ангел Славов: Преди всеки мач коментираме съперника – как е, що е. Резултатите на терена на този етап обаче не са най-важните за нас. Всички в отбора сме здраво стъпили на земята и знаем, че за няколко месеца силен отбор няма как да направиш. Целта ни е всеки мач да играем правилно и да надграждаме, а резултатите ще дойдат сами.

F2F TV: Декември Ви предстои участие в международен турнир – готови ли сте? Какво си поставяте като цел?

Ангел Славов: Да, вярно е, през месец декември заминаваме на силен турнир в Черна гора. Там ще срещнем 7 отбора от 7 различни страни. Дали сме готови за турнира ще си проличи тогава, но нека и да не се заблуждаваме и да сме наясно, че женският футбол като цяло в България е много по-далеч от останалите. А какво си поставяме като цел разбира се – колкото може по-напред в класирането, а защо не и първо място?

F2F TV: С какви трудности Ви се налага да се борите, за да върви нагоре отборът?

Ангел Славов: Като цяло финансови. Няма да лъжа и надявам се, че на всеки му е ясно, че се изискват не малко пари, за да имаш отбор в женското първенство. За жалост нашият отбор, както казах, е от деца между 13-15 годишна възраст и за тях има организирани турнири – общо 4 на брой за цяла година. Именно за развитието на тези деца стартирахме участие при най-големите, за да могат да играят всяка седмица и да трупат все повече и повече опит.

F2F TV: Какви средства са необходими за съществуването на отбора, за участията му в турнири?

jenskif2Ангел Славов: Ще споделя с вас директно: ако искаме отборът да се чувства като един нормален клуб, годишната издръжка възлиза на около 10-12 хиляди лева. Разбира се това включва режими преди мачове, подготвителни лагери , екипировки и други неща, необходими за отбора.

F2F TV: Какво бихте казали на Общината и на бизнеса в Пловдив, защо да подкрепят женския отбор по футбол, който ръководите?

Ангел Славов: Бих казал на нашите общинари да взимат пример от колегите си от Бургас. Община, която помага на всеки един спорт, а не като община Пловдив – само на масовия спорт. Макар че аз не разбирам за тях кое e масовия спорт. Може би само двата пловдивски отбора по футбол в “а” група ли? Що се отнася за бизнесмените в Пловдив, а и не само, бих ги посъветвал, че ако повярват в нас, то те ще получат много по-голяма известност и реклама, отколкото която им осигуряват парите за реклами по билбордове. И не на последно място – ще дарят с усмивка много деца, деца, които ще видят, че някой вярва в тях. Все пак ако някой повярва в нас и иска да ни помогне, може да се свържи с нас на нашия имейл: fc_paldin2015@ abv.bg

Успех на ЖФК “Пълдин”, за когото F2F TV разказа още миналия месец!   

Може да харесате още...