Кампанията за президентски избори 2016: Не се поправя туй, що е непоправимо

Непоправимо днес е това, което сътворихме вкупом последните 25 години – кукловоди на политици и медии, и ние, гражданите – съмнението за честен вот. Първите – с иновациите в манипулирането и на хората, и на гласовете им, неуморно и без резерви въвеждани без значение дали изборът е за депутати, за президент или за местна власт. Вторите – с легитимирането на всяка поредна инфантилност, глупост, наглост или престъпни действия преди, по време и след избори. Третите – с лежерността, с която допуснахме и продължаваме да допускаме до властта хора, които открито ни се подиграват. Няма как разваленото с толкова усърдие доверие в честните избори да бъде поправено в една кампания. Само в приказките и в природата утрото може да е по-мъдро от вечерта.

А до утрото на поредния избор има само още един изгрев. Дали ще запомним тази кампания само с Пищова, който открито обеща кебапчета и кифтенца на избирателите си и така демитологизира предизборната кайма на прехода? Или ще догоним американците с нашенска Мадонка, която ще обещае свирка на всеки, който гласува за точно определен кандидат?

За мен лично няма значение. Моята кампания е друга. И призивът в нея е: Преди президент, изберете книга. Защото купуването и продаването на книги не е престъпление! И защото книгите ще Ви държат будни и без да е ден на будителите.

Може да харесате още...