Три визии за Хелоуин

гост автор: Виктория Баева, VickyWeek

Здравейте!

Налегна ли ви хелоуинска треска? Социалните мрежи от седмици преливат от предложения къде да прекарате нощта на Вси Светии и как да бъдете облечени. Хелоуин в България има колкото почитатели, толкова и скептици, които не пропускат да заклеймят всеки, който спомене нещо за маски и костюми… И макар мненията да са толкова полярни, младите хора у нас все по-често го празнуват.

И знаете ли, в това няма нищо лошо.

Да, Хелоун не е български празник. Но нека си кажем честно: попкултурата е завладяла нашето общество от толкова много години (и продължава да го прави), че няма нищо странно в това към нашите празници да добавяме и някой друг западен 😉 Едва ли има някой, който не знае какво представлява празникът, но все пак: това е маскарад, който се организира на 31 октомври. Корените му идват от келтите. 

Те празнували своята нова година в края на октомври и вярвали, че когато идва новата година, мъртвите слизат в света на живите и търсят тела, в които да се вселят. Келтите се страхували, затова се обличали в животински кожи, надявали се да уплашат мъртвите и да ги прогонят.

Днес Хелоуин се празнува най-вече от децата и младите хора. Традицията на Запад е децата да се обличат в костюми и да обикалят по съседските къщи за лакомства, а ако не получат такива, тогава правят някой гаден номер на негостоприемните хора 😀 Trick or treat все още не е навлязло у нас, но пък Хелоуин партитата по нощните заведения са супер нашумели!

Точно затова с Арсен подготвихме за вас 3 лесни и ефектни визии, за които не ви трябва специален костюм, и може да сътворите с нещата от козметичната си чантичка 😉

Вижте всички във VickyWeek :)

снимка: Арсен Николов

Може да харесате още...