България очаква коло 800 хил. чуждестранни туристи през първите зимни месеци

Очакваме около 800 хил. чуждестранни туристи да посетят България през ноември и декември. Предварителните данни показват повишен интерес за зимата от редица важни пазари, като общо за сезона се очаква между 4,5 и 5% ръст. Това съобщи министърът на туризма на изнесено заседание на Националния съвет по туризъм в Пловдив в петък, което разглежда резултатите от летния и подготовката за настъпващия зимен сезон. На база заявените полети ръстът на интереса от 24 % е на Русия, 20% – от Израел; 74% – от Ирландия. По думите на министъра, от Великобритания също има повишен интерес, а Румъния, Гърция, Турция и Македония също традиционно ни предпочитат за зимна ваканция.

Николина Ангелкова съобщи още, че ще се продължи с проверките на местата за настаняване и заведенията за хранене. От началото на годината до сега Министерството на туризма е направило близо 1 000 такива инспекции. „Ние като администрация няма да толерираме нарушенията. Готови сме да стартираме процедура за отнемане на звезда на всеки хотел, който системно нарушава правилата. Вече имаме един такъв случай във Велико Търново и най-вероятно няма да остане изолиран“, каза ще министърът на туризма.

Особено внимание бе обърнато на Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България. Тя влезе в сила на 1 октомври 2015 г., но този сезон ще е първият, в който ще се приложи в пълнота. Вече 52 ски писти са категоризирани по нея, като съвместните екипи на МТ и КЗП ще следят за информационната обезпеченост и изискванията за безопасност на пистите през новия сезон.

В рамките на официалното откриване на заседанието, министър Ангелкова връчи на кмета на Пловдив Иван Тотев почетен плакет по случай 10 годишнината от откриването на Туристическия информационен център в града и за последователните усилия, които общината полага за развитието на туризма в региона. „До края на годината ще надхвърлим половин милион нощувки, реализирани на територията на общината. Ако сравним тези цифри с нивата от преди 5 години ще видим, че те са се удвоили“, подчерта кметът и благодари за добрата работа с Министерството на туризма.

 

Може да харесате още...