Кабинетът с позиция да одобри подписването на СЕТА

На 21 октомври премиерът Бойко Борисов заяви, че България може да блокира подписването на СЕТА, ако не получим “необратими гаранции” за падането на визите до декември през 2017-та за Канада. Днес Министерският съвет прие решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз с неговите държави-членки. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Все пак,  постоянният представител на България към ЕС е упълномощен да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, които желаят да посетят държавата заради бизнес и като туристи, в срок, не по-късен от края на 2017-та. 
Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси, съобщават от правителствения пресцентър.

Вчера столичния регион Брюксел се присъедини към съседната област Валония в Белгия за противопоставяне на подписването на СЕТА.

Може да харесате още...