Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел

Най-добрият белгийски сомелиер Ерик Бошман представи български вина по време на най-голямoтo професионалнo винeно изложение за Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург) – „Мегавино”. Събитието, което се провежда от 21ви този месец до днес в Брюксел, събра близо 30 000 посетители. Три от избите, чиито вина бяха представени, са от пловдивския регион. Ерик Бошман, професионален дегустатор и журналист, носител на десетки престижни награди, сред които признанието за „Най-добър сомелиер на Белгия”, проведе мастър клас с всички български вина, които участваха на българския щанд. Той представи типичните за България сортове и българския тероар. В мастър класа се включиха сомелиери, енолози, представители на ресторанти и хотели, търговци на вино и любители.

„Подготвихме това специално събитие, за да дадем една допълнителна възможност на българските винопроизводители да бъдат забелязани от възможно най-много специалисти и търговци”, коментират Меглена Михова и Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“, организаторите на нашето участие. „Бенелюкс е един от най-важните външни пазари за вино и участието в изложението отваря много врати пред родните изби.

Тази година интересът към България е още по-голям, тъй като Пловдив беше домакин на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles тази пролет”, допълват от там.
На 18-тото издание на „Мегавино” бяха представени над 1000 вина от 35 страни, сред които 100 вина от България. Родните изби бяха на централно разположен щанд от 72 кв.м в непосредствена близост до щанда на партньорите на събитието – Concours Mondial de Bruxelles. Българският щанд беше отново най-големият от всички над 400 щанда на „Мегавино“.

Ерик Бошман посети България през април тази година като член на журито на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив. Той е дългогодишен член на журито на Конкурса. Автор е на 8 книги и справочници за виното и кухнята в света.

Може да харесате още...