За първи път – намаление на хоспитализациите у нас

През 2015 година за първи път се отчита намаление на броя на хоспитализациите в страната. Това сочи  годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия за миналата година. Водещи причини за влизане в болница на бългрите са болести на органите на кръвообращението, на дихателната система и на храносмилателната система. Според резултатите в доклада, заболеваемостта от онкологични заболявания нараства спрямо предходната година, но засега остава под средните за ЕС стойности. Ниска остава заболеваемостта от заразни болести и паразитози, намалява и заболеваемостта от туберкулоза. Трайна обаче е тенденцията за намаляване броя на населението и неговото застаряване. Положителните тенденции са свързани с показателите за смъртността в по-младите възрастови категории, в т. ч. преждевременна, детска и майчина смъртност.

В доклада се прави извод, че здравето на българските граждани и тенденциите по отношение на рисковите фактори за общественото здраве изискват мерки, намерили своето отражение в определените приоритети и политики на Концепция „Цели за здраве 2020“ и Националната здравна стратегия 2020.

Извън докладите, здравната система продължава да е един от най-горчивите залци във всекидневното меню на българина. От нерядко твърде “бавните” услуги на спешната помощ до взимането на пари “под масата”, за да получиш лечение е само едно от ветрилата, в които се затваря неосъществената две и повече десетилетия здравна реформа в страната ни. И ако намаляването броя на хоспитализациите за една година е все пак добра новина на общия фон на грижите за качеството на живот у нас, ще успеем ли и кога да поставим в центъра на усилията за него пациента и лекаря?

снимка: архив, Варна

Може да харесате още...