Промени в Изборния кодекс – на първо четене две седмици преди вота за президент

Парламентът отмени на първо четене ограничението от 35 секции за страни от ЕС, даде възможност за поставяне на втора урна в секциите в чужбина и промени отчитането на вота “Не подкрепям никого” на мажоритарни избори, който вече ще участва при определяне на резултатите.  Депутатите одобриха на първо четене три законопроекта за изменение на Изборния кодекс – на Красимир Велчев /ГЕРБ/, на Димитър Делчев /Реформаторски блок/ и на Найден Зеленогорски /РБ/, и отхвърлиха останалите девет. Подробностите: Със 108 гласа “за”, 34 “против” и 10 “въздържал се” парламентът одобри законопроекта на Димитър Делчев, с който се цели отпадане на ограничението за разкриване на повече от 35 секции, но само за държави-членки на ЕС.

С промените, внесени от Красимир Велчев и група народни представители, се дава правна възможност при необходимост с решение на ЦИК в избирателни секции извън страната да се гласува в повече от една избирателна урна. Те бяха приети със 108 гласа “за”, 35 “против” и 18 въздържали се.

Със законопроекта на Найден Зеленогорски /РБ/ и народни представители от ГЕРБ и Патриотичния фронт се предлага за мажоритарни избори за кметове и за президент и вицепрезидент в методиките за определяне на резултатите да се зачита тежестта на вота, отразен в квадратчето “Не подкрепям никого”. Измененията бяха подкрепени от 110 депутати, 36 бяха против и осем се въздържаха.

 

Може да харесате още...