Над 200 произведения на изкуството в подкрепа на над 200 деца в нужда

Повече от 200 произведения на изкуството от български и чуждестранни автори участват в новата сесия на благотворителната инициатива „Изкуството за деца в нужда“, която Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ прави за поредна година в подкрепа на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, лишени от родителска грижа или със специални потребности. По традиция всяка нова кампания на Фондацията в помощ на деца в нужда от Варна и областта започва на 18 октомври – денят, в който православната църква почита Св. Лука – покровителят на художниците. Днес символичният старт на „Изкуството за деца в нужда“ съвпада с друго културно събитие за Варна, подкрепено от Фондацията – изложбата „Одесеа“ на художника Светлин Ненов, с която познатият и обичан живописец от морската столица и дългогодишен дарител на Фондацията, ще отбележи 55-тата си годишнина. Експозицията ще бъде открита утре, навръх рождения ден на автора 19 октомври, а всички картини от изложбата след нейното приключване, ще бъдат включени в подкрепа на благотворителната кампанията.

Целта на инициативата е чрез продажбата на художествени творби да бъдат събрани средства, предназначени изцяло за нуждите на децата – за тяхното образование, възпитание, развитие, личен комфорт, жизнена среда.

За първи път в инициативата за набиране на средства за децата през 2016 г. участва и стипендиант на Фондацията. Това е художничката Верджиния Стефани Дойчева, която след реализирането на проекта си „Хора и среда“, за който спечели стипендия, дари в полза на кампанията свои творби.

снимки: от Фондацията

 

Може да харесате още...