„Вещерът. Последното желание” – отново на български за радост на геймърите

Книгата, която накара целия свят да заговори за източноевропейското фентъзи – „Вещерът. Последното желание“, излиза отново на български език с преработен превод и корица, одобрена лично от автора Анджей Сапковски. Книгите на Сапковски отдавна са със статут на класика във фентъзи жанра, а ИК „Сиела“ припомня на феновете кой е Гeралт от Ривия и защо е хубаво да прочетем книгата преди за започнем играта.
Полякът Анджей Сапковски продава повече бройки от Стивън Кинг в родината си, а когато през 2011 г. американският президент Барак Обама беше на посещение в Полша, получи като официален подарък копие от „Последното желание” с автограф от автора. На какво се дължи огромната слава на вещера?
„Вещерът. Последното желание“ е първата книга, посветена на ловеца на чудовища Гералт от Ривия. Анджей Сапковски изгражда един пленителен и плашещо реалистичен свят, базиран на европейското Средновековие, в който хората са само една от няколко разумни раси, принудени да съжителстват заедно. Това е свят на расизъм, класова борба, кал, болести, убийства. Свят, населен с чудовища. Свят, в който няма място за герои. Вместо тях човешките селища са защитавани от вещери – наемници, създадени, за да се изправят с меч в ръка срещу всичко, което дебне в мрака.

В „Последното желание” са събрани първите седем разказа за един от последните вещери – Гералт от Ривия, Белия вълк. Това са истории, в които няма ясно изразена граница между добро и зло – има лични интереси и избори. Гералт не е герой, не е спасител, не е съдник. Той е професионалист, който убива чудовища за пари, но не е сляп за злото в човешките души.

След като компютърната игра „Witcher 3: Wild Hunt” бе избрана за игра на 2015 година, светът отново се запита кой стои зад вълнуващото фентъзи, дало повод за създаването на играта. Едва ли Сапковски е предполагал в каква индустрия ще се превърнат книгите от поредицата „Вещерът”, когато започва да пише през 80-те години на ХХ век. Първият разказ „Вещер” е публикуван в полското списание „Fantastyka”, а след него идват три сборника с разкази и пет романа, посветени на Гералт. През 2001 г. излиза полският филм с участието на Михал Жебровски, последван от сериал през 2002 г. Истинският хит обаче е играта, която е световен феномен, а у нас се превърна в бестселър.

Освен солидна фентъзи империя, „Вещерът” е и отлично разказана история за изборите и тънката граница между доброто и злото: „Злото си е зло, Стрегобор — изрече сериозно вещерът и се изправи. — По-малко, по-голямо, средно — всичко е едно и също, пропорциите са условни, а границите — размити. Аз не съм свят отшелник, не съм вършил само добро през живота си. Но ако трябва да избирам между едно зло и друго, предпочитам да не избирам изобщо.”

Може да харесате още...