Нова изложбена зала – за хора с нарушено зрение – в “Квадрат 500” в София от днес

Нова изложбена зала – за хора с нарушени зрение има от днес в Галерия “Квадрат 500” в София. Тя носи името „Докосни галерията“ и ще представя художествени творби на именити български художници от постоянната експозиция на „Квадрат 500”, адаптирани на тактилни графики с аудио описания на български и английски език. В галерията ще бъдат представени и четири творби на български скулптори, които също са адаптирани за незрящи, чрез докосване и с аудио описания на български и английски език.

Инициативата е част от проекта „Докосни галерията” на Националната ни галерия и на Фондация „Графия”. Съвместният екип прави достъпни визуалните изкуства и за хора с частично или напълно нарушено зрение, като им предоставя възможността да се докоснат до шедьоври от изобразителното изкуство.

„Докосни галерията“ е на първия етаж в „Квадрат 500”. Сред картините, експонирани в нея, са „Автопортрет /1840/ на Захари Зограф, „Жътва в Чепинско“ на Иван Ангелов, „Река Ерма край Трън“ на Никола Петров и прочутата „Ръченица“ /1894/ на Иван Мърквичка. Скулптурите са: „В отпуск“ на Ангел Спасов, „Майка с дете“ на Кирил Шиваров, „Дух и материя“ на Андрей Николов, както и „Майка“ на Иван Лазаров.

„За нас беше изключително важно да намерим адекватната форма и да се опитаме да приобщим незрящите към визуалните изкуства. Чрез тези тактилни карти им предоставяме възможността да „усетят” картините”, разказва за проекта изкуствоведът Слава Иванова, директор на Националната галерия.

снимка: архив, арт работилница в Център за хора с нарушено зрение Пловдив

Може да харесате още...