Готвят Висше училище по информатика и електронно лидерство в Пловдив

“Ти трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света!” Това е един от цитатите на Махaтма Ганди, на чиито криле се носят и до днес хората с поглед по-далече от носа им. Името на индийския визионер ще е изписано върху първото висше училище в България, което – наред с информатиката – ще преподава и електронно лидерство. Документите му за акредитация сe подгодвят, ми каза Петър Нейчев, по чиято идея ще се появи учебното заведение. То ще постави Пловдив върху картата на етичното финансиране на електронното лидерство в Европа. Защо Пловдив ли? “Защото винаги е бил градът на финансовите и електронните иновации”, казва Нейчев. Срещам се с него в Учебния център на Индийския Институт по хардуерни технологии (ИИХТ), открит в края на септември под тепетата. В света има над 20 негови центъра. Първият в Европа е в Пловдив. Изграден с франчайз от КТИ АД.

Сградата е зад Мебелната къща, с приветлива градинка пред нея и собствен паркинг. Преди повече от 10 години съм идвала тук заради IT Академията. Днес мястото е преобразено и личи, че в него се инвестира. Нещо повече от пари.

Учебният център предхожда като реализация Висшето училище „Махатма Ганди“ в общата цел на Нейчев да изгради първия у нас Учебен Комплекс за създаване и развитие на електронно лидерство. Всъщност, това са двете стъпки за постигането й. Към първата – ИИХТ – прибавя още една инвестиция – в Частния Професионален Колеж „Омега“. Подобно на тази в Индийския Институт по хардуерни технолигии, тя също вече е реализирана. С откриване и на висшето училище, Комплексът ще предлага всички възможности – курсове и сертифициране, професионално и висше образование. В това финансистът вижда шанс да излезем от икономическото състояние в момента и да имаме бъдеще.

Обяснява го с няколко думи: “Сега имаме фабрики с директори, които не успяват да бъдат конкурентни заради липсата на умения за работа и комуникация в глобалната мрежа, в дигиталния свят. В същото време IT специалистите са поставени в ъгъла без да се използва потенциала на знанията и уменията им – в огромната част от случаите за компютърния си специалист ръководствата се сещат, когато нещо не им върви компютърът. Точно това искам да променим. От една страна – да обучим тези, които нямат знания и умения по информационни технологии. И от друга – да поставим CТO-то (Chief Technology Officer) на една компания в нейния център. Да му дадем лидерство. И да си върнем чрез него силата на икономиката”.

В центъра на етажа с обучителните зали на ИИХТ е разположена колона с различни символи, от които вниманието ми най-дълго се задържа върху слънце, изваяно от дърво. “Това е произведение на изкуството, правено от художници преди години – вгледай се в детайлите, те показват какво може да се постигне с прецизността на лазера” – обяснява Нейчев, уловил погледа ми. На стената, свободна откъм входове за обучителни зали – е подредена електроника. По нея като че можеш да „прочетеш“ историята на прехода от аналогова към цифрова техника, която невидимо и абсолютно необратимо промени живота ни – не само личния, но и обществения.

Не е ли абсурдно, че трудно разбираш собственото си дете дори когато ти говори за любимата му компютърна игра? Това е един от въпросите, заради които искам да разбера нещо различно ли от обученията във висшите училища ще предложи ИИХТ. Защото няма как всеки родител на запише висше по IT, за да говори на един език език с детето си – мисля. Искам да провокирам Нейчев, но той вече ме изпреварва с отговора си: “Точно в това е ключът. Щом за едно дете е лесно, значи е лесно и за възрастния” – казва. На тази основа стъпва глобалната му идея за електронното лидерство.

И ако се върнем на стъпките за реализирането й, нека добавя малко подробности:

iihtВ ИИХТ ще може да се получават и сертифицират с международно признати документи различни по вид компютърни знания и умения. Огромен шанс не само за начинаещи. Но и за хора, отдавна изпреварили времето си: работещи от години с различни хардуер и софтуер, но заради липсата на обучителни институции в миналото и до днес без документ за това, което могат. Възможността да го придобиват с кратктосрочни курсове ще е базата, на която да получават и признание, и доход, каквито заслужават. “Предстоят редица обучения, между тях и безплатни. Ще има и детска академия”, разкрива в аванс Нейчев.

Тази учебна година Частният Професионален Колеж „Омега“ ще дава знания на хора от различна възраст, в това число и ученици, по компютърни мрежи, графичен дизайн и интериорен дизайн. Предстои да се въведат и нови специалности.

А Висшето училище по информатика и електронно лидерство Нейчев казва, че има готовност да стартира още идната година, стига да се получи в този срок лиценз от МОН. Убеден е, че не трябва да се губи никакво време, защото дигиталният свят се развива с всяка секунда и това развитие удря още повече икономиката. “А България е усетила всичко това отдавна”, връща лентата. “Спомнете си Благовест Сендов, който първи заговори за връзката между електронното обучение и възпитанието”.

Академикът изцяло е подкрепил проекта за висше училище. “Единственото, с което не се съгласи, е да носи неговото име” – допълва финансистът и продължава: “Затова се спряхме на „Махатма Ганди“”.

Реализирането на всичко това, за което разговаряхме с Петър Нейчев на чаша кафе в просторния му кабинет, пълен с картини – е свързано с още една иновация у нас: етично финансиране. Що е то – в друга публикация.

снимки: ИИХТ

Може да харесате още...