Общините ще получат държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари от 2017 година

От следващата година всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. Това обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на обобщавата кръгла маса, част от кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО”, която се проведе в София. Тя допълни, че Министерство на земеделието и храните ще приложи този инструмент, както за подкрепа на всяка община,така и на сдруженията на производителите в различите райони в страната. По думите й, ролята на сдруженията ще бъде да организират представянето на местните производители. Към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 %. Минисърът подчерта, че само до преди две години организираноостта им е била 0.5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите”, допълни Танева.

Втора поредна година България бележи ръст във всички производства, независимо от трудностите и недостатъчното подпомагане в най-кризисните сектори.  Най-голям ръст отчитаме при плодовете, зеленчуците и броя на животните. Между 13 и 18 % е ръстът при всяка от категориите на животните в страната.

От един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. „Нашето предложение към търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат възможност регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си. До момента само две от тях откликнаха на нашите предложения, като от останалите получаваме предложения в различни посоки”, допълни още министърът.

В кръглата маса участие взеха заместник-министрите Васил Грудев, Цветан Димитров, Георги Костов и Свилен Костов, както и експерти от Министерството, които представиха основните инструменти в сектор „Земеделие” .

27-мото изложение, част от кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО” премина през всичките областни центрове в страната и завърши в София пред НДК.

Може да харесате още...