Възпитаничка на Пловдивския университет – една от носителките на наградата „Джон Атанасов“

Една от тазгодишните носителки на наградата „Джон Атанасов“ за постижения в сферата на информационните технологии – компютърният лингвист д-р Зорница Козарева, е възпитаничка на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Там тя завършва специалност „Информатика“ през 2004 г. По време на следването си във факултета представя свои разработки на национални и международни форуми, като с работата си допринася за престижа на специалността и на ФМИ.

В официален поздрав към д-р Зорница Козарева, публикуван на сайта на университета, ръководството на ПУ „Паисий Хилендарски“ и преподавателите и студентите от нейния факултет й пожелават успешно академично израстване.

Зорница се обучава също така и в университета в Аликанте, Испания, по-късно специализира в САЩ, Великобритания, Португалия. Изследванията й са в областта на компютърната лингвистика. Била е старши мениджър в Yahoo, а в момента д-р Зорница Козарева е ръководител на научноизследователската група по машинно самообучение в „Амазон”, Сънивейл, САЩ.

Заедно с нея бяха отличени и специалистът по квантова физика д-р Елица Кьосева и изследователят в сферата на изкуствения интелект д-р Веселин Райчев, които подобно на Зорница работят в чужбина.

За първи път наградата се поделя между трима млади учени. Тя бе връчена по време на тържество в София Тех Парк – средище на информационните технологии. По традиция, престижното отличие на името на американския физик и математик с български произход, Джон Атанасов, бе връчено от президента Росен Плевнелиев

Наградата „Джон Атанасов“ се възприема като инициатива, която изгражда мост към бъдещето и към българите, които развиват потенциала си извън пределите на страната. Тя се връчва всяка година от Президента на Република България за лични постижения на млади български изследователи, работещи в сферите на информатиката и информационните технологии.

Учредител на наградата е президентът Георги Първанов, тя носи името на създателя на първия електронен компютър Джон Атанасов. За първи път е връчена през 2003 г. От 2012 г. се връчват две грамоти – „за прилагане на научни постижения в практиката“ и „за разработки с голям обществен принос“, както и две грамоти за учениците, постигнали двата най-високи резултата в международните ученически олимпиади и състезания по информатика и комуникационни технологии, и на преподавателите, които са ги подготвили.

снимка: Президентство на България, пресцентър

Може да харесате още...