“Велик е нашият войник” – на 100 години

В Казанлък валидираха юбилейна пощенска марка, посветена на 100-годишнината от създаването на „Велик е нашият войник“. Вечният боен марш е написан по музика на Михаил Шекерджиев и текст на подпоручик Константин Георгиев преди един век. Казанлък е център на тържествата по случай създаването на марша и 24 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада. „Всички ние тук стъпваме по земята на една велика долина, изпъстрена с много красота и ухание на българската роза, но и долина, пропита с кръвта на нашите войници, на нашите герои, паднали на Шипка и Шейново, водили войни винаги с много сила и амбиция като 23-ти пехотен Шипченски полк.“, каза кметът на града Галина Стоянова в приветствието си към препълнената зала на Двореца на културата. 
Тя припомни за създаването на Инициативен комитет за изграждане на паметник на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк, по идея на един от полковите потомци – проф. Генчо Начев. С кратко експозе за символите на паметника, който ще бъде втори по рода си в света, посветен на песен, след френската „Марсилеза“, авторът на проекта – художникът Таня Узунова показа и макет на бъдещия монумент.

По-рано през деня на учебен център „Тюлбето“ гостите наблюдаваха демонстрации за съвместни действия на органите на МВР и Министерството на отбраната при антитерористични операции. А началникът на отбраната генерал Константин Попов връчи на кмета на община Казанлък символична урна, във формата на гилза, с пръст от паметния връх Каймакчалан, от където наскоро се е завърнала делегация, водена от ген. Попов. „Надявам се тази гилза да намери своето място в бъдещия паметник!“, каза ген. Попов.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски престол, благослови заедно с казанлъшки духовници реплика на Самарското знаме.

 

Може да харесате още...