От 1 май 2017-та – без визи за Канада за бизнеса и българите, които вече са били в страната

Без визи ще пътуват за Канада oт 1 май 2017-та хората на бизнеса в България, както и българите, които вече са били в страната или имат виза за САЩ. Ангажиментът пое министър председателя на Канада Джъстин Трюдо в телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов. Разговорът, продължил около час, е бил поискан от канадския премиер и на него е присъствал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщиха от правителствената пресслужба.
Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

Джъстин Трюдо е посочил, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери са възложили на своите министри на вътрешните и на външните работи. Борисов и Трюдо са се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

Може да харесате още...