Почти година след кървавия атентат в Париж, четем на български „Няма да получите омразата ми”

В петъчната вечер на 13 ноември 2015 г. серия от терористични атаки в сърцето на Европа – Париж, шокираха цивилизования свят. Над 100 жертви взеха атентаторите в театър „Батаклан”, а сред невинните бе и съпругата на Антоан Лейри, майката на невръстния Мелвил – Елен. Красивият споделен свят на двама души бе сринат за миг от изстрелите на шепа фанатици.  Целият свят засвидетелства съпричастността си към жертвите, водещата социална мрежа фейсбук даде възможност на потребителите да сложат филтър с цветовете на френското знаме върху профилните им снимки. Но една история излезе далеч отвъд простата (и лесна) онлайн съпричастност – една история превзе социалната мрежа и се пренесе в истинския свят. Това бе един статус.

Kратък текст с автор Антоан Лейри, който стигна до милиони с разтърсващото си послание. Днес този статус, запомнен и скътан в сърцата, е разширен до книга. В нея покрусеният съпруг и баща простичко разказва – за първите мигове на осъзнаването, че нещо не е наред, за напразното дирене из болниците и приемането на трагичната истина… и за грижите за малкия Мелвил, които трябва да надмогнат скръбта, защото животът продължава.
Прочетете историята на младия французин, който трогна света до сълзи, и какъв е най-добрият отговор на омразата и терора. „Няма да получите омразата ми” (ИК „Сиела”) е в докосващ превод на Паулина Стойчева-Мичева и със забележителна корица на Дамян Дамянов.

Може да харесате още...