Матю заплашва да вилнее в Куба, Ямайка, Хаити и на Бахамите – внимавайте, ако сте там

Ако планирате в следващите дни да сте в Ямайка, Хаити, Куба и Бахамските острови или Ваши близки и познати се намират там, добре е да знаете, че оттам предстои да премине ураганът Матю. Българските власти препоръчват максимално внимание на 4 октомври преди обяд, когато Матю се очаква да навлезе в Куба. Има голяма вероятност в следващите часове да достигне 5-а, най-висока категория, с максимална очаквана скорост на ветровете от 250 км/ч. Преди това ураганът ще премине през Ямайка и Хаити.

За евакуация се подготвят много кубински градове и провинции. Особено засилени са мерките в Олгин, Камагуей, Лас Тунас, Гранма, Сантяго де Куба, Гуантанамо, Сиего де Авила, които се очаква да бъдат най-силно засегнати.

От външно министерство напомнят, че по време на ураган може да има периоди на затишие. Хората трябва да останат групирани в домовете си, в хотелите или местата, до които са евакуирани и да изчакат уведомление от властите за отминаването на опасността. Предварително е необходимо да се снабдят с достатъчно вода и суха храна, медикаменти, свещи, фенери и батерии, радиоприемници, захранвани с батерии, в случай на продължително прекъсване на тока.

Информациите, публикувани от Националния център за наблюдение на ураганите в Маями, може да се следят тук; или чрез Агенцията за управление на извънредни ситуации в Карибския басейн /CDEMA/. Обръщайте специално внимание и на предупрежденията, които местните власти отправят. Ето няколко сайта за актуална информация и прогнози:

http://www.met.inf.cu/asp/genesis.asp?TB0=PLANTILLAS&TB1=AVISO2&TB2=0;

http://www.metservice.gov.jm;

http://www.odpem.org.jm;

http://www.granma.cu.

Дежурният мобилен телефон на българското посолство в Куба е +535 286 24 49. От Министерството на външните ни работи обаче напомнят, че е възможно, при преминаването на урагана, българското посолство в Хавана да остане без интернет връзка и без стационарни и мобилни телефони за неопределено време.

Може да харесате още...