Обявиха за решаване на втора инстанция делото за мръсния въздух в Пловдив

Обявиха за решаване на втора инстанция делото за мръсния въздух в Пловдив. Това съобщиха за F2F TV от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, която заведе колективен иск през 2011 година заради прекомерното, според правозащитниците, замърсяване на атмосферния въздух в Пловдив с фини прахови частици за периода 2007-2011 година (по време на мандата на предходния кмет Славчо Атанасов). Делото започна в Пловдивския Окръжен Съд, но след отводите на всички съдии в него, беше прехвърлено да се разглежда в Смолян. Правозащитниците обжалваха пред Пловдивския Апелативен Съд решението на първа инстанция. “Пред него сме подали и жалбите си. Поради отвод на всички съдии от апелативния съд, делото беше разпределено от ВКС на Великотърновския апелативен съд. На 28-ми септември се обяви за решаване,” разказа адовкат Катина Бончева пътя на спора. Решението се очаква в срок от 1 месец. Но той е “инструктивен”, т.е. не е съвсем задължителен. F2F TV припомня, че в Смолян минаха около 4 месеца за решението на първа инстанция.

Когато го водехме на първа инстанция имаше само данни за започнала процедура пред Европейската Комисия, свързана с качеството на въздуха в страната ни. След като тя е останала неудовлетворена от отговорите на държавата, през ноември тя заведе дело пред Съда на ЕС в Люксембург.

Докато делото за мръсния въздух в Пловдив се разглеждаше във Велико Търново, в Съда на Европейския съюз в Люксембург се проведоха устни състезания по заведеното от Европейската Комисия дело срещу България за неспазване на задълженията по Директивата за качеството на въздуха от 2008 г. Директивата въвежда определено допустими стойности за някои замърсители в атмосферния въздух с цел избягване, предотвратяване и намаляване на вредното въздействие върху човешкото здраве и върху околната среда като цяло. Предвижда също така и разпоредби за оценяване на замърсителите, както и мерки за поддържане на добро качество на въздуха. И изисква от държавите-членки да гарантират, че равнищата на фини прахови частици в атмосферния въздух не превишават средногодишна и дневна пределно допустима концентрация. И още: директивата предвижда и планове за подобряване на качеството на въздуха, понякога наричани “планове за действие”.

От Съда в Люксембург напомнят, че през 2009 година България отправи искане до Комисията за удължаване на крайния срок за спазване на пределно допустимите стойности за праховите частици. Комисията отказа и изпрати официално уведомително писмо относно нарушение на дневните и годишните пределно допустими стойности. България не отрече неизпълнението на задълженията си.

Според властите ни е налице тенденция за намаляване на броя на превишенията и те твърдят, че са били идентифицирани и предприети необходимите мерки. Според Комисията, от представените таблици действително личи известно подобрение на броя на превишаванията, но същевременно става ясно, че нарушението както на дневните, така и на годишните ПДС продължава да е налице почти във всички области на България.

На 11 юли 2014 г. Комисията изпраща мотивирано становище за нарушения в 6 зони и агломерации: София, Пловдив, Север, Югозапад, Югоизток и Варна (за определен период), които продължават от 2007 г. поне до 2012 г. Комисията счита, че въпреки предприетите програми за качество на въздуха и намаляване на емисиите на фини прахови частици, страната не е изпълнила задълженията си спрямо Директивата за качеството на въздуха и по-специално задължението периодът на превишаване да бъде възможно най-кратък, като приема,че това нарушение все още е в ход.

Очакват се решенията.

Може да харесате още...