Кабинетът смени БГ кандидатурата за генсек на ООН – на сцената излиза Кристалина Георгиева

Министерският съвет реши да издигане кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г. С решението се отменя решение от 19 юни 2014-та за издигане на кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщават от правителствената пресслужба.

Бокова се представи най-добре сред участващите жени-кандидати, но на последните неформални гласувания тя получи голям брой обезкуражителни гласове и брой подкрепи под изискващия се електорален минимум от 9 гласа, което ограничава шансовете й за избиране. Това налага да се потърси алтернативен подход в лицето на нова българска кандидатура, която да е в състояние успешно да се включи в надпреварата и в оставащото кратко време да се превърне във водещ кандидат – допълват информацията за рокадата от Правителството.
Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на ЕК, отговарящ за ресор „Бюджет и човешки ресурси, написа във фейсбук: Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция. И колко важна е тя за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив и по-богат за настоящите и бъдещи поколения.

Пред вестник 24 часа пък Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, казва: Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети.

Правителството възложи на министъра на външните работи да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите-членки на ООН.

Новината взриви социалните мрежи. Очаквано, реакциите са крайно противоположни реакции. Крайни мнения изразяват и кандидат-президентите.

 

 

 

 

Може да харесате още...