Първата среща с новата ми книга – тази вечер в литературния салон на “Петното на Роршах”

Първата среща на новата ми книга  – “Свети Никола от Залива на подковата” (FastPrint Books) ще е тази вечер в клуб “Петното на Роршах” в Пловдив. Литературната вечер от 19:00 часа ще води писателят Александър Секулов, който сподели за срещата в аванс: “Катя е сред няколко интересни български писатели, които се върнаха към литературната си съдба след години труд в журналистиката и документалистиката. За търпението и цената на това завръщане ще стане дума във вторник”.

Това е третият ми роман след “Платното на Пенелопа” (Издателство “Хр. Г. Данов” 1994 г.) и “Писма под възглавницата” (ИК “Хермес”, 2014 г.). От патетичната соиалистическа идилия, през емоционалните години на това, което не разбираш, но усещаш дори с кожата си като промяна, до рухващите илюзии и изгубването на смисъла – „Свети Никола от Залива на подковата“ събира всичко това, като добавя и още в историята на едно българско семейство.

Книгата поставя етични въпроси, сред които: изграждането на къща, която остава празна, ли е голямата метафора за съвместния живот на двама съпрузи; какво се случва с тях и с децата им, докато я вдигат тухла по тухла в залив, наподобяващ подкова и покровителстван от светец, в когото малцина от местните вярват; от какво се раждат приятелството, честта, отговорността, примирението; защо смъртта идва понякога преди да си разбрал кое точно е любовта; бягство или спасение е вдигането на котва.

Книгата може да се намери в първата онлайн платформа за книги с име на кирилица – книги. ею

Може да харесате още...