Министерството на образованието ще създаде нова дирекция – за българите в чужбина

Нова дирекция за българите в чужбина ще бъде създадена в Министерството на образованието и науката, стана ясно от изказване на образователния министър Меглена Кунева в Тел Авив преди 2 дни, където се състоя среща с ръководствата на българското училище “Патриарх Кирил” и на Българския културно-информационен център. Дирекцията  ще работи активно за привличането на студенти от диаспората ни, включително и от Израел – както български евреи, така и младежи без български паспорт, е подчертала Кунева. 

Тази година близо 10 хиляди младежи са напуснали българската образователна система заради емиграция и този недостиг трябва да се компенсира, е добавила тя. По думите й българските университети също трябва да са активни в търсенето на чуждестранни студенти.

Рина Даскалов, председател на Българския културно-информационен център, е разказал, че много от учениците в българското училище в Тел Авив биха искали да продължат висшето си образование в България, най-вече по специалностите медицина, фармация и стоматология.

На срещата вицепремиерът е потвърдила анфажимента на държавата към подпомагането на българските училища в чужбина. В тях се обучават над 20 хиляди деца, ученици и кандидат-студенти в над 250 училища. В училището в Тел Авив учат 33 деца от първи до четвърти клас.

Може да харесате още...