Запази нощта за Пловдив днес и утре :)

Емблематичният фестивал Нощ/Пловдив 2016 стартира дванадесетото си издание днес и утре – 23-и и 24-и септември.  Над 140 събития на 70 различни локации в традиционния арт форум ще привличат местните хора и гостите на града, между които стотици артисти от България, Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия. С 5 основни направления – „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ , „Малката нощ“ и „Отворени изкуства“, фестивалът дава свобода на всеки посетител да избере и планира своята нощ според интересите си с помощта на специалното мобилно приложение night.bg. Една от новостите тази година е откриването на музикална сцена на Сахат тепе. Ще оживеят и Конюшните на царя с кинопрограмата „Нощта е кино“, където филмовата си селекция ще представи Майя Виткова. В кино „Космос“ ще бъде представен проектът „Цветът на Космоса“ на френския артист Максим Бондю. И тази година поети ще се изправят срещу актьори на Лапидариума в Стария град. На 24 септември в лятно кино „Орфей“ е събитието „Прожекция „Хамлет“. Голяма изненада на 23 септември е участието на специалния музикален гост – световноизвестният австрийски диджей Peter Kruder.

Небет тепе също ще живее в Нощта. То ще приеме светлинната инсталация на Алос, ще има презентации и работилници. Дом на дигиталните изкуства в рамките на фестивала ще е Военният клуб, където Петко Танчев с Creative Media Lab ще представят новия си проект.

Една от големите изненади за гостите на фестивала ще е Епископската базилика. Посетителите на Нощта ще имат шанса да влязат в ролята на археолози като се докоснат до работата на терен на специалистите с опознавателна обиколка на самия обект. Ще се срещнат и с реставраторите, които се грижат за уникалните мозайки, открити в руините на раннохристиянския храм.

Други акценти са новата алтернативна карта на Пловдив, „15 минути слава”, което цели подпомагането и налагането на млади артисти. Организаторите от фондация “Отворени изкуства” обещават и много изненади за малките гости на фестивала.

 

снимка: Арсен Николов,  архив от фестивала през 2013 г.

Може да харесате още...