Как древното знание променя медицината – отговорът в книга на германския журналист Йоаким Фаулщих

Сблъсъкът между алтернативна медицина и наука съществува от векове, а поддръжниците на единия и на другия лагер спорят ожесточено отколе. Германският журналист Йоаким Фаулщих, който от години търси пресечната точка между двете, смята, че голямото объркване идва именно от крайното мнение „за” и „против” на поддръжниците на двата лагера. В сензационната си книга „Тайната на изцелението” (ИК „Сиела”) Фаулщих разкрива как древното знание променя съвременната медицина. Той търси отговор и на въпросите: изживява ли медицината повратен момент и могат ли алтернативната медицина и науката да се съчетаят успешно, помагайки на милиони хора по света.

„Методите, които само допреди няколко години бяха игнорирани, защото ги смятаха за ненаучни, сега намират признание“ – казва авторът и дава пример: „Университетски клиники работят рамо до рамо с лечители, онколози подкрепят пациентите си чрез пътешествия на съзнанието към прастари вътрешни образи и картини, психолози съчетават хипнозата с двигателна практика, лекари предизвикват изпадане на пациентите в транс, за да проследят дълбоко скритите причини на хроничните заболявания. Как могат да се обяснят техните успехи?”

Фаулщих показва, че древното знание отдавна вече не се намира в противоречие с модерната наука. Откритията, направени от невробиолози и изследователи на мозъка през последните години, потвърждават, че тялото, съзнанието и душата са тясно свързани помежду си, преплетени в една голяма мрежа. Именно в нея се крие тайната на изцелението, която хората открай време търсят, смята германският журналист.

Йоаким Фаулщих е телевизионен журналист и режисьор на документални филми в сферата на политиката и екологията. От 20 години се занимава задълбочено със съчетаването на алтернативна медицина и наука – в частност изследвания за съзнанието и подсъзнанието – с цел по-здравословен начин на живот и лечение на редица заболявания.

Неговите филми „Rätselhafte Heilung“ (ARD 2006) и „Тайната на изцелението” (ARD 2010) са запознали милиони хора с тезата, която Фаулщих излага и в книга си: че тялото, съзнанието и душата са тясно свързани помежду си, преплетени в една голяма мрежа.

Книгата е в превод от немски език, дело на Величка Стефанова.

You may also like...