Първият концерт на Nightwish у нас започна със закъснение, но не разочарова феновете

гост автор или стажант-репортер: Данита Ангелова

След безброй промени и отлагания Nightwish най-накрая се качиха на сцената на столичната Арена Армеец в 22.30часа снощи. Въпреки дългото чакане, публиката посрещна финландската метъл банда с бурни аплодисменти и дългоочакваният концерт започна с Shudder Before The Beautiful от последния им албум. След първата песен Floor Jansen обяви, че е щастлива най-накрая да започнат първия си концерт у нас, а след още една – клавиристът  Tuomas Holopainen вече бе свалил шапката, с която фенове са свикнали да го виждат. Невероятно светлинно шоу и видео елементи съпровождаха ангелския глас на вокалистката. Nightwish празнуваха 20 години от създаването си и изпълниха не само песни от новия си албум, а зарадваха почитателите си и с парчета от ”Once” , “Dark Passion Play” и “Imaginaerum”, като групата преминаваше от един албум през друг. С бурни овации бяха посрещнати едни от най-големите им хитове – Nemo и Sleeping sun. В част от песните публиката чу и басиста Marco Hietala, който е и втори вокалист.

Групата даваха всичко от себе си за публиката и тя постоянно им отвръщаше с аплодисменти и викове. Сетлистът беше специално подбран, така че да достигне до истинските фенове на бандата. След близо 2 часа и 17 песни концертът беше към своя край, но феновете все още чакаха да чуят едни от най-известните песни на любимата си група – Amarath, Wishmaster, Wish I Had An Angel или Over the Hills and Far Away, но за жалост това така и не се случи. Хората обаче успяха да се насладят на други хитове като Elan, The Poet and the Pendulum и Ghost Love Score. Концертът приключи половин час след полунощ неслучайно с The Greatest Show on Earth.

Това е първото посещение на Nightwish в България. За жалост настъпиха много промени преди началото на концерта. Още около 15 часа групата обяви в своята facebook страница, че апаратурата и музикалните им инструменти са били забавени на границата със Сърбия. Подгряващата група, българите SEVI, бяха отменени, а отварянето на вратите – изместено с половин час за 19.00. Групата информира феновете, че концертът няма да започне преди 21 часа, но по това време част от тях вече чакаха нетърпеливо да влязат в залата.  Пускането започна в 19.30, а минути след това беше обявено, че групата ще се появи след 22.30 часа на сцената. Закъснението и слабата организация изнервиха феновете – достъпът до напитки беше труден, вентилацията – слаба, а и нямаше персонал, които да направи забележка на пушачите в залата.

Неприятните впечатления свършиха с началото на концерта.

снимки: Данита Ангелова

Може да харесате още...