Чалъковата къща в Стария Пловдив отваря врати за посетители

Сдружението с нестопанска цел “Тракия” възстанови безвъзмездно Чалъковата къща в Стария Пловдив със собствени средства и с труда на членове на сдружението. Къщата днес е собственост на община Пловдив, но по време на Възраждането е била на известния род на Вълко и Стоян Чалъкови. Вчера възстановената възрожденска къща официално отвори врати за посещения. За събитието дойдоха наследници на чалъковия род от Копривщица. Кметът Иван Тотев припомни, че без Чалъковци освобождението ни щеше да закъснее поне с 50 години. В Пловдив няма улица на името на Големи Вълко Чалъков, а той заслужава да го почетем по този начин, сподели Тотев.

4alakovaka6ta-11За съжаление в продължение на повече от десетилетие историческият дом не е бил стопанисван добре от предишните наематели. При ремонта на Чалъковата къща изхвърлихме камиони с отпадъци, а възстановителните работи ни отнеха почти една година, разказа Иван Попов – председател на сдружение “Тракия”. Общата стойност на подарения от сдружението ремонт е над 250 000 лева, като тук не влиза цената на труда на доброволците от сдружението. С тези средства са ремонтирани всички помещения, покрива на къщата, както и градината, която сега изглежда прекрасно и придава на дома завършен и уютен вид.

Най-деликатната част от възстановяването на дома са полуизличените от времето и от небрежността човешка стенописи в Чалъковата къща. В продължение на 4 месеца трима художници-стенописци, преподаватели от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов”, работят всекидневно, за да поправят красивите рисунки по стените в дома. Това са Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова.

“Заварихме стенописите в окаяно състояние, затова фотографирахме всеки запазен по стените щрих, така че да го възстановим като оригинала. Това, което липсваше, сме зографисвали съгласно българските традиции и в духа на времето на Възраждането. За нас беше чест да поправим най-красивата част в Чалъковата къща и смятам, че ако чорбаджи Вълко можеше днес да я види, би останал доволен от направеното” – каза художничката Кристина Кутлова.

Тримата художници-стенописци считат за свое професионално постижение рисунките в трите “алафранги” – ниши с яйцевидна форма, изискващи време и пълна професионална отдаденост. Възстановена в този вид, къщата на Чалъковци е отворена за пловдивчани и туристи. За историята й разказват пана и снимки, изготвени от Стефан Шивачев – директор на Пловдивския исторически музей.

“В Стария Пловдив – на Таксим и на Джамбаз тепе – Чалъковият род е имал доста имоти, някои от които са по-големи от този дом. Но всички те са изгорели при пожари през вековете. Останала е тази и в нея е живял внукът на Големи Вълко – родоначалник на Чалъковия род. Много хубава е идеята в музейната експозиция да бъде поставена и златната реплика на родовия пръстен на Чалъкови, направена от пловдивски златар. Този пръстен е служел за печат и се е предавал от баща на най-голям син” – разкри Шивачев. Мебелите в Чалъковата къща са изцяло от времето на Възраждането и са закупени от антикварни магазини. За гостите е подготвена и кратка писмена история на къщата и на рода, както и книгата на Христо Кесяков “Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови – потекло, живот и дейност”, издадена през 1935 година.

В продължение на 5 години сдружението наема и ще поддържа къщата, двора и възрожденския интериор в сегашния им вид и ще плаща наем на община Пловдив. В този срок влиза и първата година, в която са извършвани ремонтите на къщата. Сдружение “Тракия” заплаща също така и на един уредник, за да поддържа дома и да посреща гости.

 

Може да харесате още...