Европейските писателски срещи в Пловдив започват с Давид Фоенкинос

Давид Фоенкинос, един от най-успешните и уважавани френски творци – писател и сценарист, автор на 13 романа, много от които вече са преведени на български – поставя началото на Европейските писателски срещи в Пловдив. Неговият „Деликатност“, излязъл през 2009 г., е отличен с десет литературни награди и преведен на десетки езици. А за романа си „Шарлот“, парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години, Фоенкинос спечели награда „Рьонодо“ и „Гонкур на гимназистите” 2014-та. Днес от 19:00 часа в галерията с постоянна експозиция на Енчо Пиронков в Стария град френският писател ще се запознае с пловдивската публика.

Сред поканените тази година са още изтъкнати творци като Силви Жермен, Мишел Уелбек, Юз Алешковски и Мануел Рико Рего. Те са носители на едни от най-високите литературни отличия на Европа – „Гонкур”, „Маларме”, „Фемина”, „Рьонодо”, „Хуан Рамон Хименес”.

Европейските писателски срещи се провеждат по инициатива на Недялко Славов и Божана Апостолова и са е част от Есенния салон на изкуствата. В програмата на литературния форум за 2017 година присъстват имената на няколко Нобелови лауреати за литература и други забележителни майстори на перото.

 

Може да харесате още...