Пловдивски девойки в първи мач на национален турнир с най-добрите в женския футбол

Пет дни преди първия учебен ден осмокласничката от ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив Франсис Петрова ще излезе с фланелка с номер 1 на зеления терен за двубой с най-добрите в женския футбол у нас, девойките от отбора на Национална спортна академия, 13-кратен шампион на България. Франсис ще пази вратата на ЖФК “Пълдин”. Това е първия мач на пловдивските момичета на национален турнир. Лесен жребий, няма нищо по-хубаво от това, окуражава футболистките треньорът им Ангел Славов. А Франсис споделя пред F2F TV: Чувствам се добре. Има го адреналина, както преди всеки мач. Отборът на НСА е доста сериозен опонент, но смятам, че сме добре подготвени за този мач.

Първите срещи с футбола за девойката са във втори клас. На следващата година също е потренирала за кратко.  От началото на лятото обаче преоткрива страстта към играта и ето, че преди да започне учебната година в ново училище, тя ще участва в Държавното първенство по футбол за жени. Нямам страх, защото сама избрах позицията на вратаря. Просто трябва да вярваш в себе си и да преценяваш нещата – казва Франсис в отговор на въпрос какво е усещането, когато срещу теб лети топка, запратена с удар с идея да отбележи гол за противника.

fransis22ФК „Пълдин“ е основан само преди една година. Но вече е успял да привлече за активен спорт над 100 деца и младежи, с които участва във футболните първенства, организирани от БФС. Женският отбор – девойки до 17 години – пък е от началото на 2016-та. За няколко месеца момичетата са станали истински отбор. Вече имат зад гърба си победа на августовкия турнир в Рудозем. На 10 септември от 16:30 часа на стадиона в Калояново вярват, че ще се представят достойно. След така отговорния мач с най-добрите ще имат срещи на стадиона в с. Труд на 18-ти и на 25-ти септември съответно с Екомет 90 и с Болярки, Велико Търново. А на 2 октомври ще гостуват на ЖФК Варна.

На този етап родителите на девойките от ЖФК „Пълдин“ помагат с финансирането. Имат и обещаващи разговори с общинското ръководство на Пловдив. Но заедно с децата си и с ръководството на отбора се надяват на подкрепа от спомоществователи. Апелът им към пловдивските фирми и организации е да подадат ръка и помогнат на отбора в постигането на високи спортни резултати. „Дамски футбол „Пълдин”, е поставен на една здрава основа. Способен е да върне всяка направена финансова инвестиция днес, под различни форми: реклама, PR-изяви, отразяване в медиите, имиджови изяви. Наша грижа и отговорност е Вашето име, лого или титул да бъде винаги до нас и с нас. Остава и надеждата да станете съпричастни на спортните ни постижения, посещавайки нашите мачове от националното първенството и многобройните турнири в страната и чужбина, за които получаваме постоянни покани“ – пишат в отворено писмо от ЖФК „Пълдин.

За F2F TV майката на Франсис, Неда Петрова, споделя: Винаги съм се опитвала да я отклоня от този спорт, но се предадох. Такъв ентусиазъм, мотивация и хъс не съм виждала в нея никога. Това лято аз видях как моята дъщеря и съотборничките й стават всяка сутрин в 8.00 – душ, тоалет, екипировка и бегом на тренировки, прибиране – пране на екипи, душ почивка. Екипност, отбор, общност, не се мислят глупости, не се спи по цял ден. Аз не можех да повярвам на нейната дисциплинираност. Сега на предстоящото първенство знам, че момичетата ще играят заради любовта към този спорт и стремежа им да станат добри. Но една fransisSизграждаща се школа няма как да стане добра без подкрепа.

F2F TV пожелава успех на Франсис и нейните съотборнички този сезон и се присъединява към апела на ЖФК „Пълдин“ за подкрепа. Защото играта на терен изгражда самодисциплината и спортсменството. А в живота ни днес има толкова много нужда от тях!

снимки: предоставени от ЖФК “Пълдин” и Неда Петрова

Може да харесате още...