Миг-29 и F-15 в първа тренировка за съвместен Air Policing в условия на липса на ВВС началник-титуляр

Миг-29 и F-15 днес правят първа тренировка за съвместен Air Policing в условия на липса на ВВС началник-титуляр. За командващ военовъздушните сили МС предложи бриг. ген. Цанко Стойков, но до този момент президентът Росен Плевнелиев не е издал указ за поста му. Рокадата се налага заради оставката и отказа от военна служба на досегашния ВВС шеф ген. Румен Радев. Който пък официално вече е кандидат за президент на левицата.

Тренировката ще се проведе под управлението на Обединения център за въздушни операции – ТОРЕХОН, Испания и Центъра за управление в София. Самолетите на военовъздушните сили на САЩ се пребазираха в единствената изтребителна авиобаза у нас – Граф Игнатиево – в началото на месец септември. 
Решението за усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на САЩ беше прието от правителството ни на 24 август тази година. А в началото на февруари Народното събрание го разреши чрез гласуване на второ четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС).

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Медии не са поканени да отразят първата тренировка, допуск до видео кадри ще имат чрез Военния ТВ канал.

снимка: МиГ 29

Може да харесате още...