Министерство на културата: До септември 2018 г. изгорелите тютюневи складове в Пловдив трябва да се възстановят

До две години след пожара в бившите тютюневи складове в Пловдив, те трябва да се възстановят – решиха ескпертите от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата, от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), както и представители на Община Пловдив. Огънят, лумнал в един склад и разпространил се в още няколко, разгаряйки и поредната културна война под тепетата, прати бездомникът Любомир Данчев под стража с окончателно решение на Апелативния съд в Пловдив от 1 септември. А ден след товаМеждуведомствената комисия, направила проверка на изгорелите сгради, предписа на собствениците им конретни срокове, в които да изготвят конструктивни експертизи и проекти за временно укрепване на сградите. Това могат да го направят единствено специалисти с опит в подобна проблематика и вписани в Публичния регистър по чл.165 на Закона за културното наследство, уточняват от културното ведомство. Експертизите са със задължителни елементи, сред които натурно и лабораторно обследване за установяване на реалните осреднени характеристики на използваните тухли, разтвор, бетон и др.; анализ и оценка на запазените части от сградите от гледна точка на съхранението им; насоки за подходящи конструкции за временно укрепване на запазените структури.

40 дни след съглсуване на проектите, собствениците трябва да изпълнят укрепителните работи, а в рамките на шест месеца бившите складове, които са паметници на културата, трябва да внесат за съгласуване инвестиционните си проекти за консервационни, реставрационни и ремонтни дейности. В проекта за консервация и реставрация собствениците се задължават да изпълнят пълно документиране на съхранените декоративни елементи от фасадите, които са с висока степен на застрашеност. Всички консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по тези проекти трябва да бъдат завършени до септември 2018-та, категорични са членовете на Междуведомствената комисия.

Трите опожарени сгради ще останат обезопасени според указания на Междуведомствената комисия.

Междувременно от община Пловдив съобщиха за възможност еднинични паметници на културата или сгради, разположени на теритоии към охранителни зони на недвижими културни ценности, да кандидатстват по оперативна програма „Региони в растеж” за подобряване на енергийната им ефективност срещу 100% безвъзмездно финансиране.

От тази програма могат да се ползват и многофамилни жилищни сгради, чиито собственици трябва да са регистрирали сдружения на собствениците. Изискване е също сградите да са масивни и да са проектирани преди 26 април 1999-та.

снимка: архив, преди изгарянето на тютюневия склад на ул. “Еказарх Йосиф”

Може да харесате още...