В Пловдив откриват Есенния салон на изкуствата

Днес в Пловдив се открива станалия традиция Есенен салон на изкуствата. Начало му дават  концерт на Античния театър наGIPSY 4 EVER в 20 часа, бивши звезди на Джипси Кингс. И Куклено-театралния фестивал „Двама са малко – трима са много”, който започва с премиерният спектакъл „Дама Пика” на пловдивските кукленци на сцената им час по-рано, от 19. 

Виртуозните музиканти ще представят на Античния театър всички хитове на ДЖИПСИ КИНГС, събрани в новия проект GIPSY 4 EVER, и няколко чисто нови композиции. В центъра на възпламеняващия концерт ще е музикалният ръководител и главен композитор на ДЖИПСИ КИНГС – басистът КСАВИЕ ПАДИА.

А 22 международен куклен фестивал ще е съпроводен с богата програма от спектакли, концерти, циркови изпълнения, марионетни спектакли, импровизационните етюди и зрелищни и искрени моменти на непосредствено общуване с публиката. Това са 46 събития: от тях петнадесет спектакъла в зала, тридесет прояви на открито и една изложба, посветена на 70 –ти юбилеен сезон на Държавен куклен театър Пловдив. Програмата включва най-доброто от куклената миниатюра в България от последната година, както и великолепни гостуващи спектакли от Испания, САЩ, Италия, Гърция, Израел, Словения, Литва, Украйна и Португалия.

Днес в 17.30 часа в Градската художествена галерия се открива изложба с фотографии и стари кукли от времето на създаването на театъра до днес. Официалното закриване на фестивала е на 6 септември, в 21.30 часа на сцената на кукления театър. На тържествената церемония, журито ще присъди наградите на фестивала – бронзови статуетки от скулптора Васил Маргаритов, придружени от парични премии. Ще бъдат връчени и допълнителни награди от партньорски организации.

В рамките на Есенния салон на изкуствата се провеждат Националните есенни изложби – през целия месец в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив тази година художниците ще покажат творби, посветенени на темата: ОГЛЕДАЛО.

Може да харесате още...