Може ли кметски джип да стане гише за обслужване, а кметството – кантора за недвижими имоти?

Може ли един кмет да превърне джипа си в гише за обслужване, а кметството – в кантора за недвижими имоти? Да, твърди кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев и сочи за мизансцен на този сюжет Ново село, а за главно действащо лице – Тодор Атанасов, негов кмет от 32 години. През 2009-та той станал пълномощник на частна фирма за продажба на 200 дка земеделска земя, разказва Мараджиев. И добавя: пласирал я на малтийска фирма за 35 хиляди евро. А тя по-късно, на принципа на ветрилото, я препродала на българи и малтийци на по-малки парцели за общо 2 милиона евро. Че то в Ново село земята е по-скъпа от в Несебър, коментира общинският кмет и задава реторично въпрос дали сделките не са направили впечатление на службите.

На фона на брокерската сага, достойна за парцели, в които има подземни богатства например, намаляването с повече от 1000 лв. на месечната заплата на Тодор Атанасов звучи като детска песничка. Решението за безпрецедентното орязване на най-голямата заплата на кмет в община Стамболийски – от 1753 лв. на 620, по данни на счетоводителката на общината – е на съветниците в местния парламент и е свързана с жалби за системно отсъствие от работа на Атанасов. За 2 мои мандата като общински съветник, нито веднъж той не е идвал на сесия, разказа председателят на местния парламент Стоян Богданов. Той изчисли, че това са около 60 сесии, в много от които са се решавали и въпроси, свързани с Ново село.

novoto selo8 мандата кметът му Тодор Атанасов приема без да слиза от джипа си, оплаквали се местните. Но в Ново село цари страх и затова го избират, категоричен е Мараджиев. Той отрича да има политически мотив в намаляването на заплатата на Атанасов и за потвърждение на думите си сочи, че останалите кметове на села в общината – двама от БСП и един от АТАКА – вместо намаление на заплатите си, получават с по 150 лв.отгоре.

Къде е заровено кучето, заради което конфронтацията с “вечния кмет” на Ново село излиза наяве? Община Стамболийски кандидатства пред еврофондове, подобно на десетки още общини у нас, за изграждане на депо за компостиране на растителни отпадъци край селото. Инсталацията ще ги преработва и от тях ще се получава тор. Атанасов обаче не искал “сметище”, някои от жителите в селото дори протестираха срещу това.  Ето как коментира на 20 август във фейсбук страницата си действията им Мараджиев:”Проектът за депото за растителни отпадъци ще бъде на стойност 3 милиона лева. 10 % за комисионна са 300 000 лева, които при моето управление няма да позволя да отидат в ничий джоб и няма да допусна кражби”.

А докато се нищят тези сюжети, се очаква да се появят новости и около Парка на сътворението край Ново село, известен сред местните шегаджии като Джурасик парк заради макетите на динозаври там. За него “Фондация “Изкуство – дела и документи” ще прави документален филм с участието на кмета на Ново село, в чието финансиране с 3 920 лв. участва Национален фонд “Култура” към Министерството на културата. Днес по информация от Георги Мараджиев се разбра пък за проверка на Държавна финансова инспекция във въпросния парк. Тя е за това как са разходвани средствата от дарения за създаването му, а резултатите от нея се очакват до 45 дни.

Може да харесате още...