Японското дърво на село Труд се състезава в конкурса “Дърво с корен”

Под номер 26 в Конкурса “Дърво с корен” Sofora japonica “Pendula”, позната сред хората от пловдивското село Труд като “японското дърво”, се състезава за приза, носещ не само гордост, а и екологична полза за отличените. То радва местните от близо 7 десетилетия на едно от централните места в селото: до детската градина, училището и кметството. По спомени на 84 годишната Тодора Стоилова – Идеалката, тя е била на около 18, когато е било посадено на мястото на отчуждени дворове, за да бъде построена здравната служба.

“До днес не знаехме какъв вид е и след като решихме с доброволците да го номинираме в конкурса, потърсихме информация от Йорданка Сиракова. Възхищавахме се на облеклото му през всички сезони и на това, че не се среща често дърво от този вид в нашето тракийско поле. Понякога ни е приличало на голяма гъба, на някои им прилича на куп сено, друг път дори на къща, но определено привлича и задържа вниманието на съгражданите ни, колкото и забързано да преминават покрай него” – казват младежите от Центъра за работа с доброволци към НАРД, които номинират дървото.

darvo-trud22И допълват поетично: “То е дом, то е уют, то е дърво-прегръдка. Отвътре клоните му са така вплетени, че образува множество удобни местенца за кацане и гнездене, за криене, за приютяване… Лятото е свело клони до земята, а под него гъста сянка – когато минаваш покрай него, усещаш прохлада. Това не е самотно дърво, то е дърво, което създава настроение, когато и да го погледнеш”.

А в Труд вече се разпространява стихотворение за дървото, написано от 12 годишната Зорница:

Японското дърво

Това дърво е толкова красиво.
Израснало само и диво.
Отгледано е не от хора,
а от вълшебната природа.
За да краси създадено дървото,
За да радва всички във селото.
Величествено, впечатляващо,
необикновено и пленяващо.
Когато го погледнеш ти,
не можеш да свалиш очи.
Короната – изваяна, красива.
Стъблото – леко се извива.
А клоните забити във стеблото,
придават свеж вид на дървото.
Макар и старо вече да е то
остава любимото на всички нас дърво.

И приятелите на село Труд призовават във фейсбук своите приятели да го подкрепят в конкурса.

Снимки: Валентина Арабаджиева

Може да харесате още...