Срещите на Борисов в Турция – без вариант България да е буферът между Турция и Европа

Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа”. Това каза премиерът Бойко Борисов на среща в петък в Истанбул с премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. От своя страна Йълдъръм подчерта глобалното измерение на мигрантската криза и призова европейските лидери „да разберат, че настъпи времето да поемат повече отговорност във връзка с мигрантите”. По думите му, от „жизненоважно значение” е в края на месец октомври да влезе в сила споразумението между ЕС и Турция за либерализиране на визите. „Ако споразуменията за реадмисия и за либерализиране на визовия режим не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск”, заяви Йълдъръм.

Борисов посочи, че в момента Турция, в която вече има над три милиона мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. „Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще erdofgan-borisoуспява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите”, смята министър-председателят Борисов. „Поели сме ангажимент, гласували сме споразумение и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме поели като ангажимент. Когато сме имали претенции към турците, сме ги казвали”, коментира той.

„Ние можем да решим проблема с мигрантите още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни“ – подчерта по-късно при срещата си с турския президент Реджеп Ердоган българският премиер. Според него подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи.. Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“, посочи още премиерът и добави: “Предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна. Вярвам, че заедно – с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза”. Визитата се състоя в двореца Долмабахче.

 

 

 

 

Може да харесате още...