Предислоцират американски изтребители за съвместен Air Policing с наши самолети през септември

Министерският съвет разреши в периода 9-16 септември 2016 г. съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на нашата страна от военновъздушните сили на България и САЩ. Разрешението е за периода от 9 до 16 септември, уточняват от Министерството на отбраната и допълват, че има определени специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ. Мисиите, които ще могат да изпълняват са зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Не се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на САЩ, според прессъобщението. По време на съвместното изпълнение на Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Всяка от страните поема разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

За изпълнение на съвместната охрана на въздушното пространство в края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ състав. При изпълнение на конкретни задачи по Air Policing ще бъдат в дежурство 2 самолета от силите на САЩ.

Решението на правителството за съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на Република България от военновъздушните сили на България и на САЩ е с цел гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса, обясняват още от министерството.

Възможността за извършване на съвместни мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни беше регламентирана през февруари тази година от Народното събрание с изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили.

снимка: архив МиГ 29

Може да харесате още...