Записки по изгорелите тютюневи складове  

МВР ще окаже съдействие при разследването на пожара в тютюневите складове в Пловдив – това каза на пресконференция под тепетата главният секретар на МВР Георги Костов на третия ден след изпепелените три, а впоследствие и още един, стари тютюневи складове. ПР-ите на ведомството изведоха репликата в заглавие, сякаш е новина работата на МВР да съдейства при разследването на кое да е престъпление.

Същинската информация от тази пресконференция, всъщност, е от главния прокурор Сотир Цацаров, който обясни, че публичната версия, по която има привлечен обвиняем за палежа на тютюневите складове, не изключва останалите версии. Дали репликата успя да тушира надигналото се недоволство и иронията в социалните мрежи от историята с клошаря, който запалил огъня? Едва ли. Но поне отвори нови вратички и даде време на разследващите да си свършат работата. Или поне да я започнат.

По думите на Цацаров, в криминалното направление на разследването служители на МВР ще събират доказателства за прякото възникване на пожара и начина на разпространяването му. В длъжностното – следователите и представители на ДАНС ще търсят евентуалния инвестиционен интерес и всичко, свързано със сградите, както и включването им в проекта за Европейска столица на културата 2019.

В същия ден, в който МВР и Прокуратурата говориха по темата за най-големия пожар в Пловдив през последните години, Министерството на културата излезе с информация, че спасило от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада през 2010-та. Защо използва глаголът „спаси“, след като просто е отхвърлило проекта, в който има и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради? Даже няма да предложа отговор. Ясен е.

Емблематичните сгради, за които става дума, са на италианските собственици от дружеството „Р.И.П.А“ ООД, а проектът е бил внесен за съгласуване от бившия консул на Италия под тепетата Пиетро Луиджи Гиа, съобщават от Министерството на културата. Кога, как и защо те са станали частна собственост, след като не само старите пловдивчани ги знаят като „Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив – ето това е въпрос за министър. И за депутати, които, впрочем, продължават да липсват в тази хронология като позиция.

Проверката на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата устяновява, че тютюневите скаладове, собственост на Р.И.П.А. ООД, са с нотариални актове съответно от 15.07.2005 г. и от 31.03.2005 г. Сградите запазват статута си като архитектурно-строителна културна ценност, попадат и в обхвата на защитена територия за опазване на културното наследство, групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, съставен елемент на Историческа зона „Филипопол–Тримонциум–Пловдив” и притежава статут на групова недвижима културна ценност. Предписанието е към кмета на Пловдив и е свързано с назначаването на… комисия. Тя пък – да установи състоянието на недвижимите културни ценности, както и вида и обема на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи.

Ден по-рано, Вежди Рашдиов се изказа как ще инициира промени в Закона за културното наследство /ЗКН/, които да вдигнат драстично санкциите за тези собственици на паметници на културата, които не си поддържат имотите. Сега максималната санкция, предвидена в Закона, е 30 000 лева, но явно тази сума не е достатъчна, отбелязва министърът като уточнява, че предложенията ще се внесат още през септември. Дали е чувал от местната администрация обаче как и дали изобщо могат да се съберат подобни глоби, особено при повече от един собственик?

Кметът Иван Тотев коментира: До момента няма подавани проектни предложения в Община Пловдив за съответните имоти. Нямаме информация за бъдещи намерения на собствениците за нито един от четирите склада или трите имота. Нямаме никаква информация, било то официална или неофициална за това да се предвижда бъдещо застрояване на съответните имоти. Информацията, излязла по медиите, за изграждане на молове, е в сферата на хипотезите и конспирациите.

Последната кореспонденция с фирма „РИПА“ е по повод падане на мазилка от сградата, заради което сме предписали обезопасяване на периметъра, за изграждане на оградни пана, които да предпазват преминаващите покрай имота, което е изпълнено.

Проектът за Тютюневия град за 2019-а година остава в сила. Всички проектни предложения за тази зона ще бъдат разглеждани и коментирани от Община Пловдив и ще получат съответното финансиране. В момента пред Община Пловдив изниква предизвикателството – да се изпълни със съдържание и с изкуство тази зона. Пловдив няма да се откаже от проекта за Тютюневия град, даже ще се фокусира върху тези проекти и този негатив ще превърнем в позитив. Надяваме се, че с усилията на всички пловдивчани ще успеем да излезем от тази ситуация.

Три са имотите, в които се разгоря пожара в събота, в тях има четири склада, които са функционално свързани, а четвъртият е през една улица. Собствениците са ясни. На три от складовете, попадащи в два имота, собствениците са едни и същи. Фирмата е „РИПА“ ООД, с адрес на регистрация бул. „Руски“ 77, вход В, ет. 1.

Собственикът на склада, който последен се възпламени, е „Галакси Пропърти Груп“, с регистрация бул. „Дунав“ 5. Те са и собственици на цигарената фабрика. Представители на фирмата бяха през цялата вечер там и съдействаха с хора и с обезопасяване на периметъра. Оттук нататък компетентните органи ще решат и преценят на база на съответните експертизи каква е причината за възникването на пожара.

Ето и част от реакциите на някои политически партии:

БСП – иска оставка на кмета?!: Емблематичните сгради имат не само сантиментално значение за пловдивчани. Проектът „Тютюневият град”, съсредоточен именно в зоната на тютюневите складове около ул. „Иван Вазов”, бе част от програмата, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019. За съжаление, този проект остава в миналото, заедно с някои от най-големите културни ценности на града. За пловдивчани не е тайна, че терените в сърцето на града са обект на множество частни интереси, свързани със строителство на търговски и жилищни сгради.

…смятаме, че е крайно време кметът Иван Тотев да поеме своята отговорност и да подаде оставка заради престъпното си бездействие. И докато представители на Община Пловдив наричат унищожаването на културното ни наследство „неприятен инцидент”, ние от БСП-Пловдив настояваме: 1. Да се разследват причините, довели до унищожението на Тютюневия град. 2. Да бъдат наказани всички, допринесли за разрушаването на паметниците на културата със своето действие или бездействие. 3. Да не се позволява издигането на сгради с различно архитектурно оформление на мястото на тютюневите складове – всяко ново здание да бъде с фасада, абсолютно копие на тези на автентичните складове.

ДСБ – със съмненията за формалност и прикриване на истината: ДСБ Пловдив осъжда остро унищожаването на културно-историческо наследство в гр. Пловдив и не приема за адекватни действията на кмета Иван Тотев и Министерството на Културата. Разследването на пожара до този момент буди сериозни съмнения за формалност и прикриване на истината. Приветстваме и подкрепяме действията на всички будни граждани, които застанаха с лицата си и изразиха своето недоволство от безпардонното подпалване на Тютюневите складове.

С оглед на опита за събаряне на Тютюневия склад на ул. Одрин, разкритата информация до момента по отношение на този случай и факта, че гражданската реакция за запазване на склада на ул. Одрин отново бе по-бърза от тази на органите на МВР, ние изразяваме нашето притеснение, че истината отново няма да излезе на яве. Прокуратурата на РБ и органите на МВР, със съдействието на централната и местната власт, да предприемат всички необходими действия за разкриване на реалните причини и интереси довели до пожара в Тютюневия град.

Настояваме администрацията в кратки срокове да представи пред пловдивската общественост визията си за реализацията на проекта „Тютюнев град“, част от Пловдив 2019. Призоваваме Министерство на Културата и кмета на общ. Пловдив да използват правомощията си по закон, за да може изгорелите складове да бъдат възстановени в първоначалния им вид.

Дани Каназирева, председател на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ – има нормативна уредба за опазване на културното наследство, но няма последователно прилагана политика на загриженост към него: Сградите със статут на паметници на културата могат да бъдат запазени, ако се изпълнява Законът за културното наследство. Още от 2009 г. Каназирева внася в Общинския съвет предложения за приемане на работеща Наредба в изпълнение на влезлия в сила през същата година Закон за културното наследство. В Закона са разписани ясни правила, които обаче остават само на хартия. Собствениците на паметници на културата по закон са длъжни да полагат необходимите грижи за опазването, съхраняването и поддържането им. В случай на унищожаване на недвижимата културна ценност поради неизпълнение на задълженията им собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, като срокът за възстановяване се определя от министъра на културата.

Общината разполага с правомощията да издаде указания за предприемане на незабавни действия по обезопасяване и съхраняване на недвижимия имот частна собственост, но със статут на паметник на културата. При неспазване на дадените указания Общината има правната възможност да извърши всички необходими действия и да впише в своя полза законна ипотека. В случай, че разходите не бъдат заплатени впоследствие от частния собственик, Общината може и да придобие недвижимия имот – паметник на културата.

Проблемът не е в липсата на нормативна уредба, а е в липсата на последователно прилагана политика на загриженост към културното наследство и символите на Пловдив, коментира Каназирева.

Старинните сгради ще продължават да падат, ако не предприемем сериозни мерки, указани в Закона за културното наследство.

А аз ще припомня статията си от март тази година, в която – изключвайки фактологията – коментарът отпреди 5 месеца сякаш е писан и за събитията в така наречения Тютюнев град от последните дни…

 

Може да харесате още...