Българските власти съветват да се регистрираме в сайта на МВнР, ако пътуваме за Украйна

Българските власти съветват да се регистрираме в сайта на МВнР, ако пътуваме за Украйна. Причината е нарасналото обществено напрежение, свързано с протести в големите украински градове и влошена, според външно министерство, криминогенна обстановка.  Препоръката е още преди да предприемем пътуване до Украйна, да заявим това в рубриката „Пътувам за …“ в сайта на ведомството или в българските дипломатически представителства като посочим периода и мястото на пребиваване. Добре е да оставим и телефон за връзка – така, според препоръките, ще можем да получаваме актуална информация за обстановката в страната.

Добре е да се носи винаги валиден паспорт като в никакъв случай да не се оставят вещите и документите ни без надзор. При пътуване с автомобил да се спира само на добре осветени и оживени места по пътя и да не се оставят привлекателни и скъпи вещи в салона на автомобила, след напускането му, както и своите документи и пари. От МВнР обясняват, че често криминални групи инсценират сбиване, катастрофа, припадане или друг нещастен случай, за да притъпят вниманието на чужденеца и да откраднат незабелязано вещи, пари и документи.

“Следва да се избягва присъствието в районите на масови обществени прояви (протести, митинги и др.); препоръчително е преди посещението в страната българските граждани да имат записани дежурните телефони на консулска служба Киев и ГК – Одеса” – съветват още властите.

 

Може да харесате още...