137 години от създаването на БГ военен флот, първо офицерско звание за курсанти на ВМУ

137 години от създаването на българския военен флот отбелязваме днес, Военноморският музей във Варна е с отворени врати през целия ден. До 18.00 часа  ще може да се разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, кораб-музея „Дръзки“ и временната изложба „ArtExtreme 15“. И докато любителите на морската история разглеждат експозициите, курсанти от „Випуск – 2016“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се радват на първото си офицерско звание, което получиха на тържествена церемония в присъствието на заместник-министъра на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова и началникът на отбраната генерал Константин Попов. Тази година петгодишния курс на обучение завършиха 14 курсанти. Първенец на випуска е мичман Златомира Стойчева.

Златомира завършва специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ с общ успех „Отличен – 5.68“ и заедно с първите си пагони получи за награда офицерски кортик.

По случай 137-та годишнина от създаването на Военноморските сили по-рано през деня се проведе и церемония по издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите.

снимка:фрегата Дръзки

 

Може да харесате още...