50 души в екипа на Националния център за подготовка на БГ председателството на Съвета на ЕС

Дипломатът от кариерата и досегашен посланик и постоянен представител към Организацията по прехрана и земеделие и останалите базирани в Рим международни организации на ООН Любомир Иванов ще ръководи Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Заповедта беше подписана в петък от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и министъра на външните работи Даниел Митов. В центъра ще работят държавни служители, преместени временно от министерствата, и експерти, назначени на срочни трудови договори, като до края на годината те ще са 15. През следващата година и по време на председателството екипът ще нарасне до 50 души. Центърът ще бъде закрит до 4 месеца след приключване на председателството.Работата на центъра ще се контролира от Национален щаб, ръководен от националния координатор за подготовката и провеждането на председателството Меглена Кунева. Заместник-председател на щаба е министърът на външните работи Даниел Митов. В щаба ще влизат също по един представител, посочен от президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, заместник министър-председателите, министрите на финансите, на културата и на регионалното развитие, представители на службите за сигурност, постоянния представител на България към ЕС, директори на дирекции в Министерския съвет и Министерството на външните работи.

Любомир Иванов е дългогодишен дипломат от кариерата, главен преговарящ в процеса на присъединяването към НАТО и заместник-министър на външните работи от 2002 до 2004г. От 2004 до 2009г.е посланик и първи постоянен представител на България в НАТО след приемането на страната ни в Алианса. Работил е в посолствата ни в Белгия и Китай, бил е генерален директор по глобалните въпроси в МВнР, както и специален представител на България в Страсбург по време на първото председателство на страната на Съвета на Европа през 1994 г.

От 2012г. досега Иванов е посланик и постоянен представител към Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и останалите базирани в Рим международни организации на ООН , като е бил председател на Комитета по конституционни правни въпроси на ФАО – единственият българин, избиран на този пост.

Завършил е международни отношения, има специализации в Института по международни отношения в Клингендал, Холандия, Колежа по отбраната на НАТО в Рим, Центъра Маршал на НАТО, Центъра по политика за сигурност в Женева.

Може да харесате още...