Лупинги в авиацията и в политиката 1

В рамките на ноември ще получим последните два двигателя за МиГ-29 от Полша, а до края на годината още десет двигателя. Това съобщи в АБ Граф Игнатиево военният министър Николай Ненчев, където награди екипажите на хеликоптерите, участвали в потушаването на горските пожари. „Това напълно гарантира, че самостоятелно може да изпълняваме мисията по охрана на въздушното пространство“, каза още министърът. Ден по-рано, на 1 август, стана ясно, че командващият ВВС генерал Румен Радев е подал рапорт за освобождаване от военна служба като за мотив беше посочена концепция за охрана на българското въздушно пространство от чужда държава. Името на Радев също така бе свързано с възможна кандидатура за президент от БСП и леви сили. 

„Съжалявам, че 125-годишна партия стигна до там, че да няма един член на партията, за когото да кажат: ето това е нашият кандидат. Такава им е скамейката. Какво ще стане, ако ние издигнем генерал Попов? Да разцепим армията ли искате? Несериозна работа”. Такъв пък бе коментарът на Бойко Борисов по интригата с рапорта и кандиад-президентското участие на ВВС генерала.

F2F TV припомня, че в началото на октомври миналата година Радев отново подаде оставка, но след разговор с Борисов и осигуряване на финансови средства за ВВС той я оттегли.  Тогава генералът подчерта, че няма политически мотиви в рапорта му. Охраната на въздушното ни пространство пък да се  осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави не е въпрос на концепция, а на текст от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), приет на второ четене от Парламента още на 5 февруари тази година.

И тъй като – заради все още неподписания от президента указ за освобождаване на генерал Радев от поста му и от армията, единствената новина в деня от тази сфера идва от авиоремонтният завод „Авионамс“. За него Борисов съобщи, че отново е собственост на държавата и в него вече ще могат да бъдат ремонтирани военните ни самолети.

Може да харесате още...