България подкрепи декларация за борба с допинга

Министерството на младежта и спорта подкрепи декларация, предложена от министъра на културата и спорта на Дания, Бертел Хаардер, в подкрепа на борбата срещу допинга в спорта. Декларацията е подписана от още 18 европейски държави. „Допингът продължава да бъде една от най-големите заплахи за почтеността в спорта и в този контекст, ние призоваваме всички държави – страни, подписали Международната конвенция за борба с употребата на допинг в спорта на ЮНЕСКО, изцяло, чрез доказателства, да спазват изискванията на Конвенцията“, се казва в документа.

Министерството определи за неистинска обаче публикуваната в някои медии информация за това, че е подкрепило „инициатива за изключване на Русия от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Позицията на министерството на младежта и спорта, която е изпратена официално от Антидопинговия център до Института на националните анти-допингови организации, съвпада с обявеното 2 дни по-късно решение на МОК да остави всяка международна спортна федерация да прецени дали да допусне руски спортисти по съответния спорт до участие в Олимпиадата, обявиха от ведомството и поясниха: по този начин се защитават правата на чистите от допинг спортисти.

И още – страната ни счита за необходимо в декларацията да бъде заложен и текст в подкрепа на дейността и работата на Международния олимпийски комитет по отношение борбата с допинга в спорта. Тази позиция ММС казва, че е изпратило на датското министерство на културата и спорта чрез постоянното представителство на България в ЕС.

Може да харесате още...