Три от въпросите в Националния референдум, станал известен като “референдума на Слави” – противоконституционни

Конституционният съд обяви за противоконституционни три от въпросите в Националния референдум, станал известен като “референдума на Слави”. Това решиха с 12 гласа членовете на КС на заседание вчера. Конституционното дело беше образувано по искане на президента Росен Плевнелиев. Обявените за противоконституционни са въпросите 2, 4 и 6 –  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите; броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Плевнелиев приветства Решението на Конституционния съд. “Държавният глава счита, че това конституционно Решение защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация”, е позицията на президента. Според него, прякото участие на гражданите в управлението трябва да се осъществява при зачитане на конституционните принципи за устойчивото и демократично развитие на страната.

Аргументите, с които той сезира Конституционния съд, бяха за противоречието с основни начала, въз основа на които се изгражда парламентарната ни демокрация според Конституцията, а именно разделението на властите и правовата държава. Не е допустимо Конституцията да бъде изменяна чрез национален референдум, както е записано и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, казва Плевнелиев и още: гражданите трябва да бъда питани само по онези въпроси, по които има право да се произнася Народното събрание.

Според президента, намаляването на броя на народните представители е изцяло и само в компетентността на Великото народно събрание.

Осигуряването на обществения ред и на националната сигурност като съществена част от вътрешната политика на страната е пряко задължение на правителството и на министъра на вътрешните работи. Държавните служители при изпълнение на своята служба са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални, което изключва тяхното избиране чрез мажоритарна избирателна система.

Държавният глава миналата година инициира национален референдум относно възможността на гражданите да могат да гласуват и дистанционно по електронен път. Народното събрание вече регламентира електронното гласуване. Повторно поставяне на въпроса на национален референдум не е в съответствие с принципа на правовата държава, посочи държавният глава в искането си до Конституционния съд.

Може да харесате още...