За първи път българин спечели кръг от световните стронгмен-серии

Перущенецът Стоян Тодорчев  спечелил кръг от световните стронгмен-серии на 24 юли. Така стана първият българин, грабнал титлата, при това поставяйки 3 световни рекорда в две от състезателните дисциплини. Първо постигна двоен световен рекорд – за разстояние и време във „Фермерската разходка” като измина с двата „куфара” от по 200 кг цели 25 метра само за 16,65 сек., а след това разби конкуренцията и в „Кобилицата”, където пренесе тежест от 500 кг на рекордните 16 метра.

Тодорчев успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 г., Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015 г., Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място.

Предвестник на титаничния сблъсък, на който бе свидетел публиката край Гребния канал в Пловдив, стана още първата дисциплина – задържането на 2х15 кг тежест отпред, която се проведе на Античния театър в събота и бе спечелена от най-силния мъж на Норвегия Бьорн Арне Солванг.

В късният неделен следобед дойде и звездният час на Стоян Тодорчев. През цялото време водачът за световната ранглиста Матяз Белшак поддържаше напрежението, след като спечели две от дисциплините – логлифт и „Кръгът на Конан”, а най-силният мъж на Финландия, Анти Муруярви, напомни за огромните си възможности, след като стана най-добър в „Херкулес холд” с автомобили.

Над 95 световни канала ще излъчат не само поредния кръг от световните стронгмен-серии Strongman Champions League, който се проведе в Пловдив, но и ще видят най-големите забележителности под тепетата и в Созопол с прекрасния му плаж Грийн Лайф. Така страната ще бъде рекламирана реално пред 1 милиард зрителска аудитория, твърдят организаторите.

 

Ето и крайното класиране на 2016 SCL Bulgaria:
1. Стоян Тодорчев, България – 60 точки
2. Матяз Белшак, Словения – 59 т.
3. Дайнис Загерис, Латвия – 55 т.
4. Бьорн Андре Солванг, Норвегия – 52 т.
5. Алекс Моонен, Холандия – 49 т.
6. Анти Муруярви, Финландия – 41 т.
7. Мариян Димитров, България – 29 т.
8. Орелиен Льо Жюн, Франция – 27 т.
9. Рони Кечкеш, Сърбия – 19 т.
10. Дамир Стройл, Босна и Херцеговина – 19 т.
11. Бедо Хачикян, България – 18 т.
12. Силвиу Урдея, Румъния – 12 т.
На снимките:
1. Стоян Тодорчев, Огнян Кръстев и Дайнис Загерис (отляво-надясно) се забавляват на плажа Грийн Лайф в Созопол
2. Награждаването на Гребната база

Може да харесате още...