България поема председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018-та

България ще поеме председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 година, като в нашата тройка освен Естония влиза и Австрия – това съобщиха от МС след правителственото заседание днес, на което бяха одобри промените в Решение 2009/908/ЕС за реда, по който държавите-членки на ЕС изпълняват ротационното председателството на Съвета. Отчитайки ситуация след референдума в Обединеното кралство от ключово значение за ЕС е да не допуска период на несигурност, който може да предизвика сериозни политически и икономически последствия, е българската позиция. Запазването на целостта и единството на ЕС е непосредствен приоритет, а вариантът за поемане на председателството шест месеца по-рано е и възможност за България да покаже, че е отговорен и надежден партньор в рамките на ЕС.

На 19 юли т.г. Обединеното кралство информира официално за решението си да не поема председателството на Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г. Новото решение на ЕС определя последователността на ротационните председателства от началото на 2017 до края на 2030 година, като след Хърватия държавите-членки ще поемат председателството в същата последователност и същите тройки, както от 2007 година насам.

За нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се адаптира и преустрои „Национален дворец на културата – Конгресен център София“. За целта Министерският съвет увеличи капитала на дружеството като увеличи дела на държавата като едноличен собственик със 17 млн. лв. от бюджета си за 2016 година. Промените по бюджета са одобрени с правителствено постановление, с което се предоставят средствата за придобиване от държавата на 17 000 броя емитирани нови акции на стойност 17 млн. лева.

Може да харесате още...