7 държави танцуват под тепетата на Международния фолклорен фестивал Пловдив 2016

С незабравима феерия от цвят и ритми танцьори от 7 държави ще представят от 1 до 5 август красотата на фолклорните си танци за 22-ри път в града под тепетата. Община Пловдив е организатор, а градът – домакин на участниците в Международния фолклорен фестивал Пловдив – 2016. Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него тази година се включват фолклорни колективи от България, Гърция, Италия, Мексико, Румъния, Сърбия и Унгария. Групата от Грузия, която бе заявила участие, няма да успее да се включи, независимо от огромното желание на танцьори и хореографи. От община Пловдив съобщиха, че причината са затруднения, свързани с ограничения във визовия режим, в следствие на обстановката в съседна Турция и региона.От първия августовски следобед, до края на седмицата дефилето на танцовите трупи ще започва от Дом Левски в 17:30, както е обичайно, и ще преминава през Главната улица. На сцената на площад „Стефан Стамболов” ще се изнасят кратки концерти, а официалните вечерни представяния ще са на сцената на Античния театър от 20:00 часа. Входът за събитията е свободен.

От българска страна в програмата на фестивала ще се включат ФА „Тракия“, Формация „Елика“ и танцови състави, участвали в надиграването „Хопни ми-тропни ми“. На 4 август ще посрещнем танцьорите от Фолклорна асоциация „Каракачани – Тракия“ от съседна Гърция, специални гости на фестивала, които пристигат само за един ден – за концерта на Античния театър. Символичен домакин на 22-то издание на Международния фолклорен фестивал Пловдив – 2016 от българска страна е Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Румъния, Гърция и Сърбия ще изнесат на 2 август представления в град Асеновград, а на следващия ден – 3 август, танцьорите от Унгария ще гастролират в Хисар.

Очаква се, по традиция Античният театър да бъде пълен по време на всички фестивални вечери, а зрителският интерес да е голям.

Може да харесате още...