И Ицко Мазнев ще рисува на небето

Поредна загуба на творец в Пловдив – художникът Ицко Мазнев от днес ще рисува в небесното си ателие. Починал е в болница, потвърди близката му приятелка Мия Божилова, дъщеря на големия Георги Божилов-Слона.
Преди години двамата с Ицко мечтаеха да превърнат ателието на Слона в двора на къщата му до Античния театър в място, където да рисуват талантливите ученици на Пловдив. Облагородиха сами двора, подредиха мозайка на една от стените… но не срещнаха подкрепа на тогавашния екип за култура в общината…
Плодивчанката Елена Радева-Николова, лекар във Франция и галерист там и под тепетата, беше една от най-ревностните почитателки на картините му през последните години. Подкрепяше го. Не само в таланта му. А и когато имаше нужда от прилив на кръв.

Последно се срещнахме с него в Дарик. Дойде, докато вървеше програмата, седна в прекъсването за реклами и ми разказа, че се е объркал. Същата вечер откривахме Дома на етносите с изложба от колекцията на Дарик, в която пловдивските творци бяха представени и с негова картина. Усмихваше се, а беше толкова слаб…

В изложбата „Кирилицата“, която тази година гостува в Женева за 24 май, неговата картина изобразява буквата Ж. Като Живота. Вече в дълбокото небесносиньо с авторския му подпис!

Светло да ти е, Ицко! Сбогом.

 

 

 

снимка: архив, от благотворителната изложба „Изкуство за живот“ в София, организирана от Елена Радева-Николова в подкрепа на Детска клиника на УМБАЛ “Св. Георги”, 2015 г.

Може да харесате още...