България открива нови почетни консулства в Полша и Испания

Откриваме почетни консулства на България в Полша и Испания, реши Правителството на заседание в сряда 20 юли. В Полша то е със седалище в град Бялисток и с почетен консул Витолд Карчевски като консулският окръг обхваща Подлаские, Любелские и Варминско-Мазурские воеводства.  В Кралство Испания седалището е в град Севиля и консулски окръг, включващ територията на автономна област Андалусия. С решението се назначава д-р Росио Васкес Руис за почетен консул, който ще е нещатно консулско длъжностно лице.

На фона на традиционно добрите и успешно развиващите се българо-полски отношения, сътрудничеството с районите притежава солиден потенциал и отлични перспективи за бъдещо развитие, твърдят от Кабинета. Възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията, инвестициите, туризма и на връзките между двете страни, обуславят целесъобразността от назначаването на почетен консул.

С решението за консулство на България в Андалусия, която е най- населената автономна област в Испания, втора по големина и трета по икономическа тежест сред автономните области, с водещо значение на земеделието и сектора на услугите, огромен брой български граждани, досега далече от двете консулски служби в Мадрид и Валенсия, вече ще имат представителство. Консулството ще допринесе за оказване на съдействие и защита на нашите сънародници, казват от МС още.

Министерският съвет прие и две решения, с които освобождава почетни консули на държавата ни в Италианската република – Джорджо Де Фавери (консулски окръг, обхващащ територията на регион Венето) и в Конфедерация Швейцария – Габриел Бенезра.

Може да харесате още...