Носителят на „Пулицър“ Джоби Уорик изследва създаването и развитието на ИДИЛ

В „Черните флагове“ (ИК „Изток-Запад“) Джоби Уорик прави обстоен и обективен анализ на генезиса на една от най-опасните терористични организации на нашето време, концентрирайки се върху историята на нейния „баща“ – Абу Мусаб аз Заркауи. Книгата се появява на българския пазар в момент, когато Европа и светът са раздирани от атентати и несигурност. За българските читатели ще е интересно да проследят пътя, по който е създадена организацията, стояща зад поредица от жестоки обезглавявания и самоубийствени атентати, казват от издателството.
Трудът на Джоби Уорик е основополагащ за разбирането на случващото се през последните години. Американският журналист смята че ИДИЛ е една от най-опасните заплахи, с които са се сблъсквали американските служби за сигурност. Читателите, благодарение на ясния и добър стил на Уорик, ще могат да получат поглед отвътре в радикалната ислямска организация и да разберат причините за много от събитията, потресли света в днешни дни. В изследването си Уорик ползва йордански източници и доклади на ЦРУ, както и гледните точки на дипломати, военни и шпиони , виждащи в организацията заплаха, много по-страшна от „Ал Кайда“.

Уорик посвещава голяма част от своя труд на личността на Абу Мусаб аз Заркауи, един от основателите и идеолозите на ИДИЛ. Всичко започва с поредица от атентати в Йордания, които Заркауи контролира от база в Северен Ирак. Американското настъпление в Ирак през 2003 г. е събитието, което прави Заркауи известен. Йорданецът създава обширна организация, като среща подкрепа в радикалните ислямистки кръгове, а името му е спрягано като герой от съпротивата срещу неверниците окупатори. Така ислямистът успява да обедини все повече хора около своите идеи. Аз Заркауи е убит при въздушен удар през 2006 г., но създадената от него организация продължава да съществува и се разраства въпреки загубата на водача си. С избухването на гражданската война в Сирия ИДИЛ вижда шанса си да създаде ислямски халифат. Така се стига до юли 2014 г., когато Ислямска държава се обявява за халифат.

Джоби Уорик е американски журналист, пишещ по проблемите на националната сигурност във „Уошингтън Поуст“ близо двадесет години. Журналистът е носител на редица награди, като за изследването си, посветено на генезиса на ИДИЛ, печели тазгодишния „Пулицър“ за документалистика.

Преводът на книгата е дело на Жана Тотева. Автор на корицата е Румен Хараламбиев.

Може да харесате още...