Страната ни засили въоръженото присъствие на българо-турската граница

Засилване на присъствието на въоръжените сили в охраната на българо-турската граница разпореди министърът на отбраната Николай Ненчев в съответствие с обявените от министър-председателя Бойко Борисов мерки след опита за преврат в съседна Турция. Властите увериха, че се предприемат всички необходими превантивни мерки за контрол на границата и гарантиране на националната ни сигурност.

Две военни учения се провеждат в момента на територията на нашата страна. Вчера беше ВИП деня на 20-тото национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2016“. В акваторията на Бургаския залив официалните гости наблюдаваха изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора по море, ликвидиране на последици от терористичен акт на борда на кораб, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, атака на подводница с използване на противоподводни бомби, спасяване на човек от водата от вертолет. В „Бриз 2016“ участват около 25 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Във вътрешността на страната се провежда и съвместната българо-американска подготовка Тракийско лято. Тя започна на 10 юли в района на летище Крумово и ще продължи до 22 юли тази година с участието на 68 бригада Специални сили, парашутисти от морския специален отряд на Военноморските сили, НВУ „Васил Левски” Велико Търново, българските ВВС и Транспортните самолети С-130 „Херкулес” на американските ВВС заедно с летателен и инженерно-технически състав. До момента са изпълнени повече от 750 дневни учебно-тренировъчни парашутни скока. Започнаха тренировките и на скокове през нощта. С цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на НАТО българските и американските екипажи извършват тренировки с тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Може да харесате още...