Стотици участваха в преписването на Паисиевата история в Замък край морето

1211 участваха в преписването на ръка на „История славянобългарска” в Замъка „Влюбен във вятъра” край морето. В родолюбивото начинание се включиха хора на различна възраст от различни градове на страната и чужбина. В Замъка преписването на Паисиевата история бе превърнато в ритуал. На старинно писалище до олтара в параклиса, осветявано от църковни свещи, на фона на църковно-славянска музика посетителите преписваха с паче перо и мастило ред по ред българското произведение. 
Изпод почерците на деца и възрастни, българи и чужденци, оживяха велики ханове и царе – цялото героично минало на старата българска държава.

paisij-zamyka1“Преписвайте тази историйца…и пазете я – да не се погуби!”, е написал някога Паисий. Два века по-късно идеята да се преписва Паисиевата история тук е иновация, с която искахме да повдигнем родолюбивия дух у българите и да запознаем чужденците със славната и героична история на предците ни, казват от Замъка. Своите редове в преписа остави и севернокорейският дипломат Ли Дженг Сик.

Замъкът поде инициативата по време на тазгодишните Великденски празници. Последният ред в най-новия препис на първата българска история бе добавен само два месеца по-късно.

Преписът на „История славянобългарска” ще бъде дарен на културна институция.

Може да харесате още...